Paříž Ilustrační foto: archiv

Policie po útocích zvýšila dozor, ČR prý teď nebezpečí nehrozí

Česká policie zvýšila kvůli teroristickým útokům ve Francii bezpečnostní opatření, odpoledne se i za účasti prezidenta Miloše Zemana schází předsednictvo Bezpečnostní rady státu. Podle premiéra a ministra vnitra ale tuzemské bezpečnostní složky nemají žádné informace, že by Česku hrozily podobné útoky jako ve Francii.

Při sérii útoků v Paříži přišlo o život přes 120 lidí. Podle francouzského prezidenta atentáty v Paříži spáchala organizace Islámský stát (IS). Mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová uvedla, že ministerstvo v tuto chvíli nemá informace, že by mezi oběťmi útoků v Paříži byli čeští občané.

Česká policie v reakci na dění ve Francii například více hlídá obchodní centra, mezinárodní letiště nebo francouzskou ambasádu. Podle ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) se už ráno sešla takzvaná zpravodajská skupina, kterou tvoří zástupci jednotlivých tajných služeb a policie. Na odpoledne premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) svolal předsednictvo Bezpečnostní rady státu.

„Pokud se potvrdí, že za tím útokem je Islámský stát, tak to je další důvod, abychom se soustředili na vojenské zničení Islámského státu,“ řekl novinářům Sobotka. „Musíme mluvit s našimi spojenci, co můžeme ještě udělat pro to, abychom zničili Islámský stát, protože tohle je možná otevřené vyhlášení války,“ doplnil.

Pražská policie posílila službu. Podle mluvčího Tomáše Hulana mimo jiné uzpůsobí situaci bezpečnostní opatření kolem mezinárodní tenisové soutěže Fed Cup, jejíž finále dnes v Praze začíná. Prezident Zeman prostřednictvím svého mluvčího oznámil, že jako výraz solidarity s Francií zrušil svou účast na tomto dnešním finále, kterou měl dlouhodobě naplánovánu.

Před halou, kde se tenisové finále koná, jsou vidět těžkooděnci s připravenými zbraněmi. „Bezpečnostní opatření areny jsou standardně vysoká. Nebylo třeba nic speciálního řešit. Je například normální, že se hlásí poznávací značky aut, která vjíždějí do haly,“ řekl Karel Tejkal z pořádající agentury. Diváci i sportovci před zahájením zápasu Česko-Rusko uctí oběti pařížských útoků. Po hymnách bude následovat minuta ticha.

„Ještě v průběhu noci na sobotu přijala policie první opatření v souvislosti s tragédii, která se odehrála v Paříži. Posilujeme dohled například v obchodních centrech s nepřetržitým provozem, na letištích s mezinárodním provozem, znásobili jsme také hlídky u zastupitelského úřadu Francie,“ uvedla policejní mluvčí Jana Macalíková.

Lety mezi Českem a Francií se ale zatím podle mluvčí pražského Letiště Václava Havla Mariky Janouškové rušit nebudou. „Byla nastavena zvýšená bezpečnostní opatření na straně policie, ale také složek letiště,“ řekla. „Nebude to však mít vliv na délku odbavení a bezpečnostních kontrol a vůbec celý pobyt cestujících na letišti,“ doplnila.

Na Letišti Václava Havla je dnes normální provoz, větší bezpečnostní opatření nejsou znát. Letištní halou procházejí policejní hlídky jako obvykle. Pracovník u kontroly zavazadel nicméně připustil, že zvýšená opatření letiště přijalo, konkrétnější být nechtěl. Na letadlo do Paříže čekal mimo jiné kanadský pár, který strávil v Česku dva týdny na dovolené. Paní Catherine řekla, že v Paříži budou jen přestupovat, ale situaci sledují na internetu. „Cítíme s francouzským lidem i celou Evropou, je to velká tragédie,“ reagovala. Cestující z Prahy, která nechtěla být jmenována, uvedla že letí do Paříže s malou dcerkou za manželem. „To víte, že se bojím,“ uvedla.

Mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová řekla, že na všech mezinárodních letištích v Česku zvýší činnost pyrotechniků, psovodů a hlídkové služby, hlavně se zaměřením na lety z Francie a do Francie. „Zároveň jsme zvýšili hlídkovou činnost kolem zajišťovacích zařízení pro cizince,“ doplnila. Policisté budou přísněji dohlížet na vnější oplocení uprchlických zařízení. Zda to ale bude kvůli uprchlíkům, nebo i možným útokům českých protiislámských radikálů na zařízení, neuvedla.

V pohotovosti jsou podle mluvčí prezidia mimo jiné také kriminalisté z Úřadu pro odhalování organizovaného zločinu, do jejichž působnosti patři Národní kontaktní bod pro terorismus. „Toto pracoviště se zabývá sběrem, vyhodnocováním dat k osobám důvodně podezřelým z napojení na teroristické organizace,“ poznamenala Macalíková.

(čtk)