Jeden ze symbolů útoků v Paříži

Průzkum: Češi volají po uzavření vnějších hranic EU

Nejnovější bleskový průzkum věnující se hodnocení situace po teroristických útocích v Paříži agentury Phoenix research ukazuje, že Češi volají po uzavření vnějších hranic EU, zůstávají kritičtí k příjímání uprchlíků a spíše věří v bezpečnou situaci v ČR. Průzkum proběhl on-line ve dnech 15. 11. 2015 – 18. 11. 2015 na vzorku 430 respondentů.

Dotázaným bylo položeno celkem pět otázek, které se vztahují k zájmu o pařížské události, hodnocení bezpečnostní situace před a po útocích a vztahu k přijímání uprchlíků po teroristických atacích ve francouzské metropoli.

Drtivá většina, téměř 90 procent oslovených, sleduje současné dění ve Francii a jen pouhá desetina respondentů bleskového výzkumu aktuální pařížské události nesleduje. Více než polovina z dotázaných nedokáže posoudit, zda se dalo nedávným teroristickým útokům předejít, avšak téměř každý třetí je v této věci skeptický a pochybuje o možnosti znemožnit teroristům provedení útoků v Paříži. Pouhých 16 procent respondentů je přesvědčeno, že se situaci dalo předejít.

Celý průzkum si můžete prohlédnout zde.

Celých 57 procent oslovených je přesvědčeno, že by Evropská unie měla na vývoj situace odpovědět uzavřením a důkladnou kontrolou své vnější hranice. Necelá třetina respondentů pak tuto variantu řešení odmítá a 14 procent zbývajících se nedokáže rozhodnout, jak postupovat.

Co se týče bezprostředních hrozeb pro Českou republiku, 66 procent respondentů nedokáže stávající situci vyhodnotit. Každý čtvrtý oslovený spíše věří, že Česko není ohroženo bezprostřední hrozbou vyplývající z pařížských tragických událostí. Necelá desetina se obává bezprostřední hrozby vyvolané teroristickými ataky ve francouzské metropoli.

Provedený bleskový výzkum ukazuje, že pařížské útoky nezměnily postoj české veřejnosti k přijímání úprchlíků. Celých 60 procent respondentů se vyslovilo kriticky proti přijímání uprchlíků, jak před, tak po teroristických atacích v Paříži. 15 procent bylo před útoky v Paříži pro přijímání uprchlíků a po teroristických útocích svůj názor změnilo a vyslovilo se proti. Stejný počet respondentů zůstává pro přijímání uprchlíků i po pařížském dění.

Celých 6 procent oslovených se nedokáže přiklonit ani k jedné z eventualit a 4 procenta dotázaných se z původně odmítavého postoje k přijímání uprchlíků před teroristickými ataky v Paříži nově přiklonilo k eventualitě jejich přijímání do České republiky.

(epa)