Jitka Čádová dnes rezignovala Foto: archiv

Šéfka Probační a mediační služby Čádová rezignovala

Šéfka Probační a mediační služby (PMS) Jitka Čádová k dnešnímu dni rezignovala. Informoval o tom tiskový odbor ministerstva spravedlnosti, pod které PMS spadá. PMS pracuje s pachateli trestných činů a snaží se je začlenit zpět do společnosti, mimo jiné je také zadavatelem tendru na elektronické náramky pro vězně.

Důvěryhodný zdroj z ministerstva spravedlnosti České justici již dříve sdělil, že důvodem pro odvolání Čádové má být nespokojenost Pelikána právě s její rolí v tzv. skupině EMSON, což je pracovní skupina ministerstva spravedlnosti, složená ze zástupců několika odborů a zástupců PMS, jež má na starosti zavádění elektronických náramků pro vězně.

Česká justice rovněž informovala, že křeslo se hýbe i pod ředitelem Vězeňské služby Pavlem Ondráškem. V kuloárech se v této souvislosti mluví o návratu bývalého náměstka ministra spravedlnosti Pavla Šterna, kterého vyhodila exministryně Helena Válková (ANO). Štern byl také dlouholetým ředitelem PMS.

Podle ministerstva zdůvodnila Čádová svůj odchod jinou pracovní nabídkou. „Výběrové řízení na nového ředitele Probační a mediační služby vypíše ministerstvo spravedlnosti v nejbližších dnech. Do doby jmenování nového ředitele či ředitelky je řízením pověřena Andrea Matoušková,“ sdělil úřad. Matoušková je dlouholetou zaměstnankyní PMS, kde v současnosti vede oddělení koncepcí, analýz a metodik.

Čádová vystřídala ve funkci ředitelky PMS Pavla Šterna, který se stal náměstkem tehdejší ministryně spravedlnosti Heleny Válkové. V PMS předtím pracovala od roku 2001, nejprve jako řadová probační úřednice, později se stala vedoucí chomutovského probačního střediska. Od roku 2010 působila jako zástupkyně ekonomického ředitele služby. Při nástupu do čela organizace označila za své priority snížení recidivy pachatelů trestných činů a komplexní pomoc jejich obětem. Chtěla také zvýšit počet zaměstnanců instituce.

PMS usiluje o řešení konfliktů spojených s trestnou činností a zároveň zajišťuje provádění alternativních trestů, tedy například domácího vězení. K jejím hlavním cílům patří začlenění pachatele trestného činu do společnosti tak, aby vedl řádný život a neporušoval zákony. Probace spočívá ve vykonávání dohledu nad obviněným či v kontrole výkonu soudně uložených trestů, které nejsou spojené s odnětím svobody. Probační úředníci také sledují chování odsouzeného ve zkušební době podmíněného propuštění z vězení.

Dlouho odkládanou zakázku na elektronický monitoring pro domácí vězně vypsala PMS počátkem srpna, přičemž z údajů ve Věstníku veřejných zakázek nevyplývala předpokládaná cena ani množství objednávaných kusů zařízení. Ministerstvo spravedlnosti následně uvedlo, že aktuální výběrové řízení se týká nákupu 250 náramků. Náklady na projekt prý nezveřejňuje proto, aby si potenciální dodavatelé nemohli dovodit nabídkovou cenu.

Zájemci měli původně podávat nabídky do počátku října, lhůta se nakonec prodloužila do prosince. Podle ministerstva si zájemci zaslali mnoho žádostí o dodatečné informace, takže zadávací podmínky tendru bylo nutné upřesnit.

(čtk, epa)