Druhý ředitel Vězeňské služby Pavel Ondrášek podal včera ve své věci námitku podjatosti. Foto: archiv

Napětí mezi Zimmelem a Ondráškem. Kýve se pod ředitelem Vězeňské služby židle?

V kuloárech se čím dál více mluví o vzrůstajícím napětí mezi prvním náměstkem ministra spravedlnosti Vladimírem Zimmelem a ředitelem Vězeňské služby ČR (VS ČR) Pavlem Ondráškem. Nejnovějším konfliktem je podle informací České justice rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS), kdy VS ČR prohrála soudní spor s 58 dozorci a strážnými z věznice v Plzni na Borech.

Na rozhodnutí NSS reagoval podle informací České justice Vladimír Zimmel dopisem Pavlu Ondráškovi. „Situace vznikla za minulých vedení generálních ředitelů, já se s rozhodnutím soudu ztotožňuji a budu to řešit jak po stránce metodické, tak finanční. Náměstek Zimmel byl několika jednání k této problematice přítomen,“ reagoval Ondrášek na dotazy ohledně zmíněného dopisu.

Pozice Ondráška v čele VS ČR není příliš silná, ministr Robert Pelikán (ANO) ho považuje za člověka své předchůdkyně Heleny Válkové, s níž i podle svých veřejných vyjádření nemá dobré vztahy. O atmosféře mezi Ondráškem a Pelikánem s Zimmelem svědčí například i to, že náměstek pro trestní politiku měl na VS ČR poslat kontrolu řízenou šéfem Oddělení kontroly a stížností odboru vězeňství, trestní politiky, probace a mediace Jiřím Vorálkem. Ředitel vězeňské služby se podle zjištění České justice takovým postupům brání oficiální cestou. „Vězeňská služba se ohradila mimo jiné proti některým závěrům kontroly a proti procesním postupům. Více se ale k této záležitosti nechci vyjadřovat, protože ji pokládám za interní v rámci rezortu,“ reagoval Pavel Ondrášek.

Dosud však žádná z kontrol, které Zimmelovi podřízení na VS ČR prováděli nevedla k tak závažným zjištění pochybení, aby posloužila jako důvod pro Ondráškovo odvolání. Ministr Pelikán se nepochybně chce vyhnout situaci, kdy by nedostatečne zdůvodněné odvolání generálního ředitele VS ČR vedlo k dalěí žalobě a absurdní situaci již dvou soudících se bývalých generálů VS ČR.

Ondráškova předchůdce Petra Dohnala totiž odvolala z funkce bývalá ministryně Helena Válková (ANO) počátkem dubna 2014. Zdůvodnila to ztrátou důvěry a údajnými problémy v hospodaření bezpečnostního sboru. Dohnal tvrdí, že rozhodnutí bylo nezákonné,  ministerstvo zažaloval a požádal pražský městský soud o přednostní projednání věci. Pokud by s žalobou uspěl, VS ČR by měla dva šéfy – podobně jako před časem policejní sbor.

Podle dobře informovaného zdroje z Ministerstva spravedlnosti si ministr Pelikán ani náměstek Zimmel také nepřáli, aby se Ondrášek zúčastnil poslední schůze Podvýboru pro vězeňství. „Nedorazím, protože jsem v zahraničí celý týden. Zda si to pan ministr přeje nebo nepřeje to nevím. Ale kdybych tu byl, tak bych tam dorazil,“ reagoval ještě před schůzí nejdříve na dotaz České justice Ondrášek s tím, že bude na konferenci o vězeňství. Vzápětí ale svá slova dementoval s tím, že teprve na schůzi výboru obdržel pozvánku a svou služební cestu kvůli němu zkrátí o den.

O neshodách Zimmela a Ondráška prý již několikrát slyšel předseda ústavně právního výboru Jeroným Tejc (ČSSD). „To, že byl odvolán pan generál Dohnal, respektive ten způsob jeho odvolání, nebylo šťastné rozhodnutí. Přineslo to soudní spor a pokud v něm bude pan Dohnal úspěšný, nastane komplikovaná právní situace. Pokud by došlo k dalšímu odvolání ředitele Vězeňské služby, vznikl by úplný chaos. Pro odvolání by proto musely být nesmírně vážné důvody. Pokud by tyto důvody neobstály před soudem, tak by to určitě stabilitě vezeňské služby ani rezortu nepomohlo. V tuto chvíli je důležité dokončit spor s prvním odvolaným ředitelem,“ řekl v rozhovoru pro Českou justici, který celý vyjde v sobotu 24.10.

Ondrášek není jediný, pod kým se podle kuloárních informací kýve křeslo. Jak již Česká justice informovala, ministr Pelikán je nespokojen s prací ředitelky Probační a mediační služby Jitky Čádové. Té vyčítá údajné úniky informací v probíhajícím tendru na Elektronický monitorovací systém, tzv. náramky pro odsouzené. Otázkou je, zda tak zásadní personální změny Pelikánovi posvětí jeho stranický šéf Andrej Babiš. Ten měl podle informací České justice pozvat Pelikána „na kobereček“ a důrazně mu sdělit výhrady vůči jeho práci i některým veřejným vyjádřením.

(epa)