Vladimír Zimmel je náměstkem ministryně spravedlnosti pro trestní politiku od srpna loňského roku Foto: MSp

Vězeňskou sekci ministerstva posilují neúspěšní politici ČSSD

Vězeňská sekce ministerstva spravedlnosti se plní bývalými politiky spojenými se sociální demokracií. Přivedl si je náměstek pro oblast vězeňství Vladimír Zimmel, který je sám nominantem ČSSD a najdeme mezi nimi například bývalého severočeského policejního šéfa Jiřího Vorálka nebo politika z Grossovy éry s kontroverzní minulostí komunistického bachaře Petra Ibla.

Brigádní generál Jiří Vorálek nastoupil do pracovního poměru na ministerstvu loni v prosinci. Vede oddělení kontroly a stížností odboru vězeňství, trestní politiky, probace a mediace. „S ohledem na jeho odborné znalosti a předchozí zkušenosti je od něj očekáváno významné zkvalitnění činností na tomto úseku, zaměření kontrol na identifikaci koncepčních a systémových nedostatků a dále i rozšíření kontrolní činnosti do oblastí, kterým v minulosti nebyla věnována dostatečná pozornost,“ uvedla k Vorálkově pracovní náplni mluvčí ministerstva Kateřina Hrochová.

Vedle Vladimíra Zimmela, který je „politickým“ náměstkem za ČSSD a do resortu spravedlnosti přišel z postu poradce ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD), je Vorálek rovněž mužem sociální demokracie. V roce 2011 opustil po 18 letech post šéfa severočeské policie, aby se o rok později, po krátkých námluvách u Paroubkových národních socialistů, objevil na kandidátce ČSSD v senátních volbách v Teplicích. Tady ale těžce neuspěl, v prvním kole skončil pátý se ziskem 8 procent hlasů, senátorské křeslo nakonec s přehledem uhájil teplický primátor Jaroslav Kubera (ODS).

S ČSSD je spojeno i jméno další uvažované posily Zimmelova týmu. Petr Ibl kryl v letech 2002 až 2004 z pozice šéfa poslaneckého klubu záda tehdejšímu premiérovi Stanislavu Grossovi. V minulosti opakovaně kandidoval do pražského zastupitelstva, vždy neúspěšně. Na magistrátu ale působil v roli poradce zastupitele Petra Hulinského (ČSSD).

Ibl je předlistopadovým absolventem Vysoké školy SNB a před rokem 1989 pracoval jako vězeňský dozorce. Právě toto období zmiňuje ministerstvo spravedlnosti jako kvalifikační předpoklad pro nynější spolupráci. Nyní je Ibl uváděn jako odborný asistent katedry správního práva a veřejné správy Vysoké školy Karlovy Vary.

„S ohledem na jeho předchozí, téměř dvacetiletou praxi ve vězeňství, kdy působil ve vedení služby  na úseku legislativy, utajovaných skutečností, kontroly a metodiky, a dále v letech 1990 – 1991 jako ředitel věznice Ruzyně, byl zařazen mezi vytipované kandidáty pro možnou spolupráci v oblasti poskytování odborných konzultací formou dohody o pracovní činnosti,“ uvedla Hrochová s tím, že o Iblově angažmá zatím nebylo rozhodnuto.

Opoziční poslankyně a členka bezpečnostního výboru sněmovny Jana Černochová (ODS) vyjádřila nad novými akvizicemi ministerstva údiv. „Se znepokojením sledujeme, jak se odborná vězeňská sekce plní odloženými politiky podle stranické průkazky,“ řekla České justici.

Robert Malecký