Slovensko zavedlo TOPO, firmy lze trestně stíhat po vzoru ČR

Právnické osoby na Slovensku ponesou zodpovědnost za některé trestné činy a soudy jim budou moci uložit například pokutu, případně je i zrušit. Rozhodl o tom dnes parlament. Schválená předloha ale podle opozice nepočítá s postihem za řadu trestných činů ekonomické povahy.

Sněmovna zavedla katalog asi šesti desítek trestných činů, za které bude od léta příštího roku firmám a dalším právnických osobám s výjimkou například samosprávy či státních orgánů na Slovensku hrozit stíhání. Půjde mimo jiné o případy krácení daní, lichvy, nekalých praktik vůči spotřebiteli, ale rovněž o drogovou kriminalitu či neoprávněné nakládaní s odpady.

Právnické osobě za spáchání trestného činu v rámci její činnosti nebo jejím jménem statutárním orgánem a dalšími osobami budou hrozit různé postihy. Zákon kromě uložení pokuty do 1,6 milionu eur (43,2 milionu Kč) nebo zrušení právnické osoby zavedl také trest propadení jejího majetku, dále uložení zákazu přijímat dotace, čerpat peníze z fondů EU či zapojit se do veřejných tendrů.

Opoziční poslanec a exministr spravedlnosti i vnitra Daniel Lipšic upozornil, že zákon nepočítá s trestáním právnických osob za mnoho ekonomických trestných činů, jako například za nevyplacení mzdy nebo za podvod.

„Inspirovali jsme se v České republice. Tam rovněž postupovali tím způsobem, že začali na minimálním rozsahu katalogu trestných činů. Začali je přidávat po dvouleté praxi, když se ukázalo, že nedochází ke zneužívání tohoto institutu v konkurenčním boji,“ reagoval slovenský ministr spravedlnosti Tomáš Borec. Česko zavedlo trestní odpovědnost právnických osob na začátku roku 2012.
(čtk)