Německá vláda schválila dohodu s ČR o policejní spolupráci

Německá vláda dnes schválila návrh zákona, který má uvést do praxe česko-německou dohodu o policejní spolupráci. Informovala o tom agentura DPA. Návrh zákona ještě musí potvrdit Spolkový sněm, aby dohoda vstoupila v platnost. Smlouva má zjednodušit pronásledování podezřelých řidičů přes hranice nebo umožnit policejní zásah na území druhého státu.

Smlouvu uzavřel český ministr vnitra Milan Chovanec se svým německým protějškem Thomasem de Maiziérem letos v dubnu v Praze. Policisté podle navržené právní úpravy například mají mít možnost pronásledovat podezřelé řidiče na území druhého státu, jako kdyby postupovali na svém území. Týká se to i policejních vrtulníků. Nová pravidla mají také umožnit rychlý zásah na území druhého státu bez jeho předchozího souhlasu v případě ohrožení života či zdraví lidí.

Do smlouvy je rovněž začleněna problematika celní správy. Obě země budou vytvářet také další společné hlídky. Pravidla se vztahují i na spolupráci při ochraně svědků, předávání osob a doprovody nebezpečných či nadměrných nákladů.

Nová smlouva má nahradit zastaralou dohodu o spolupráci v boji proti organizované kriminalitě z roku 1991 a smlouvu o policejní spolupráci z roku 2000. Ta byla uzavřena ještě před vstupem Česka do Evropské unie a do schengenského prostoru volného pohybu. Neodpovídá tak podmínkám, které vznikly po otevření hranic v roce 2007. Policejní hlídky podle ní mohly působit do vzdálenosti 30 kilometrů od hranic.

(čtk)