Jiří Pospíšil je nyní europoslancem za TOP 09 Foto: ODS

Opoziční exministři kritizují Dohnalovo odvolání

Rozhodnutí soudu o neplatnosti odvolání šéfa Vězeňské služby Petra Dohnala bylo předvídatelné, je přesvědčen bývalý ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Jeho předchůdce ve funkci a nynější europoslanec za TOP 09 Jiří Pospíšil uvedl, že Dohnalovo odvolání tehdejší ministryní Helenou Válkovou (ANO) bylo neuvážené i nezákonné.

„Rozhodnutí soudu o neplatnosti odvolání Petra Dohnala bylo pro zjevné nezákonnosti předvídatelné. Soud tak potvrdil pohrdání lidmi a právem v resortu spravedlnosti od doby, co jeho řízení převzalo hnutí ANO,“ uvedl Blažek.

„Dnešní rozhodnutí Městského soudu v Praze potvrdilo má dřívější slova, že odvolání generálního ředitele Vězeňské služby ČR Petra Dohnala bylo ze strany tehdejší ministryně spravedlnosti Heleny Válkové nejen neuvážené, ale bohužel také nezákonné. Paní ministryni jsem za toto její počínání také opakovaně kritizoval,“ podotkl zase Pospíšil.

Vyjádřil také obavu z možného dvojvládí ve Vězeňské službě. Podle současného ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) to ale nehrozí a Dohnal je nyní jediným šéfem organizace.

(čtk)