Staronový ředitel VS Petr Dohnal Foto: vscr

Ředitelství VS podle Dohnala nefunguje jak má, podle Pelikána je už jen jeden ředitel

Staronový šéf Vězeňské služby Petr Dohnal se s ministrem spravedlnosti Robertem Pelikánem (ANO) na dnešní první schůzce po Dohnalově návratu do čela sboru shodli na tom, že věznice fungují dobře.

Problémem je podle Dohnala situace na generálním ředitelství, jeho prioritním úkolem bude její stabilizace. „Shodli jsme se, že Vězeňská služba jako taková funguje dobře, protože základem její stability jsou jednotlivé věznice a jejich ředitelé. Stav na generálním ředitelství je poněkud problematický, opakované střídání ředitelů mu neprospívá,“ uvedl ministr po zhruba hodinovém jednání. Dodal, že Dohnala požádal o uvážlivost ohledně případných personálních změn.

„Mezi mé první kroky bude patřit stabilizace generálního ředitelství,“ potvrdil Dohnal. „Musím říci, že ne všechny věci jsou tam v pořádku, nicméně všechny tyto věci projdou řádným auditem, řádným případným prošetřením,“ doplnil. V České televizi Dohnal později uvedl, že odhalil závažná pochybení. „Dnešním dnem jsme dokonce postoupili na Generální inspekci bezpečnostních sborů již první podání,“ řekl. Bližší informace ale uvést nechtěl.

„Mezi mé první kroky bude patřit stabilizace generálního ředitelství,“ potvrdil Dohnal. „Není pravda, že jsem rozpoutal personální čistku. Odvolal jsem pouze dva vysoké funkcionáře,“ řekl s tím, že nechce hovořit o podrobnostech. Jména případných nových spolupracovníků neprozradil, jen řekl, že chce mít kolem sebe pracovité lidi. Náměstci Milan Brendl a Pavel Horák podle něj zůstávají ve svých funkcích. Oficiálně jsou tak odvoláni náměstek pro logistiku a IT Miroslav Honzík a ředitelka odboru investic Žaneta Vika, dále také personální ředitelka Eva Chalupná.

Pelikán také odmítl, že by nyní v čele vězeňské služby byli dva ředitelé, podle něj rozhodnutí jednotlivých soudů z minulosti mluví jasně. S odcházejícím ředitelem VS Pavlem Ondráškem se plánuje sejít a situaci mu ještě vysvětlit. Podle ministra nyní Ondrášek čerpá dovolenou. Plat generálního ředitele tak pochopitelně pobírá dál. Naopak Dohnal dal najevo, že s Ondráškem komunikovat nehodlá a není pro něj „partnerem k jednání“.

Dohnala vrátilo do funkce páteční rozhodnutí pražského městského soudu, které zrušilo jeho odvolání podepsané bývalou ministryní Helenou Válkovou (za ANO). V mezičase zastával funkci generálního ředitele Pavel Ondrášek. S ním se chce ministr sejít ve středu a „vysvětlit mu stav“. Ondrášek už dříve uvedl, že podle něj má nyní Vězeňská služba šéfy dva, což ministr odmítá.

(čtk, epa)