Bývalá poslankyně a ministryně obrany za TOP 09 Vlasta Parkanová Foto: TOP 09

Státní zástupce Kořán podal obžalobu na Vlastu Parkanovou v případu CASA

Obžalobu na někdejší ministryni obrany Vlastu Parkanovou a na tehdejšího ředitele sekce vyzbrojování Jiřího Staňka podal dnes k Obvodnímu soudu pro Prahu 6 státní zástupce VSZ v Praze Jan Kořán. Oba jsou obžalováni ze zneužití pravomoci veřejného činitele a z porušování povinností při správě cizího majetku.

Státní zástupce o podané obžalobě informoval dnes prostřednictvím sdělení VSZ v Praze: „Vrchní státní zastupitelství v Praze sděluje, že dne 14. prosince 2015 byla podána obžaloba k Obvodnímu soudu pro Prahu 6, v trestní věci nákupu transportních letounů CASA C-295M Ministerstvem obrany ČR, vůči dvěma obviněným osobám pro trestný čin zneužívání pravomoci veřejného činitele podle § 158 odst. 1 písm. a), 2 písm. c) trestního zákona a trestný čin porušování povinnosti při správě cizího majetku podle § 255 odst. 1, 3 trestního zákona.“

Případ policie začala vyšetřovat v roce 2009. Návrh na podání obžaloby předložila policie státnímu zástupci VSZ v Praze po šesti letech od události v březnu tohoto roku. Obsáhlý spis případu, o kterém Česká justice několikrát informovala, měl dvacet tisíc stran. V srpnu státní zástupce Jan Kořán pro Českou justici uvedl, že jde o jeden z jeho nejsložitějších případů. „Jde o jeden z nejsložitějších případů, ve kterých jsem rozhodoval. Je nutné právně precizně se vypořádat se všemi důkazy, které policejní orgán předkládá,“ uvedl Jan Kořán. Rozhodnutí musí být dobře odůvodněno a skvěle napsáno,“ řekl tehdy Jan Kořán.

Vlasta Parkanová je spolu s Jiřím Staňkem  obviněna ze zneužívání pravomoci veřejného činitele a z porušování povinností při správě cizího majetku proto, že v roce 2009 „úmyslně předložila vládě ČR“ návrh smlouvy mezi ministerstvem obrany a společností Omnipol na nákup tří letadel CASA bez znaleckého posudku „aniž by doložila přiměřenost ceny“ za nákup těchto tří letounů.

Vláda následně letouny za tři miliardy zakoupila, a tím měla státu vzniknout škoda převyšující 600 milionů korun, neboť podle policie cena obvyklá letounu CASA činí přes dvě miliardy 200 milionů.

Vlasta Parkanová se opakovaně bránila tím, že každý z letounů Casa je unikátní kus a ve skutečnosti tzv. obvyklá cena letounu CASA neexistuje, neboť letadla a jejich vybavení jsou navzájem neporovnatelná.

Vlasta Parkanová zveřejnila na webu www.parkanova.cz přepisy výslechů, za což ji pokutoval Úřad po ochranu osobních údajů. Toto rozhodnutí Parkanová zažalovala. Rovněž se spolu se svým obhájcem Tomášem Sokolem opakovaně pokoušela nahlédnout do spisu, což jí bylo odepíráno.

Státní zástupce se po celou dobu trestního řízení dostával do diskusí s obhájcem Tomášem Sokolem, který například požádal o přezkum kvůli délce řízení, která je na hranici porušení základního práva na spravedlivý proces. Státní zástupce mu ovšem odepsal, že v tomto případě  „zájem na provedení úkonů trestního řádu v tomto případu převážil nad právem na urychlené projednání trestní věci bez zbytečných průtahů“.

(ire)