Premiér v demisi Andrej Babiš chce Murínovu hlavu Foto: ČJ

Účet za Babišovu ochranku? 11 miliónů

Ministerstvo vnitra (MV) se podle informací České justice rozhodlo konečně vyjít vstříc žádostem místopředsedy vlády, ministra financí a předsedy hnutí ANO Andreje Babiše o přidělení policejní ochranky. MV navrhlo vládě novelizaci nařízení vlády o zajišťování bezpečnosti určených ústavních činitelů České republiky, podle které byla dosud permanentní policejní ochranka přidělena z vládních činitelů vedle premiéra ještě ministrovi zahraničních věcí a ministrovi spravedlnosti. Nově by k nim přibyl i ministr financí.

Jako obecné zdůvodnění pro přidělení policejní ochranky Andreji Babišovi uvádí MV, že „člen vlády ve funkci ministra financí je dlouhodobě vystaven ohrožení své osoby, a to zejména s ohledem na činnost kriminálních skupin v kontextu postoje Ministerstva financí k řešení celních a daňových podvodů“. Aktuálně se má jednat podle MV o rizika spojená s „novým přístupem Ministerstva financí k řešení problematik spojených s ekologickými zakázkami nebo hazardním průmyslem“.

Podle MV nelze rovněž opomenout skutečnost, že ministru financí je v poslední době stále častěji formou dopisů vyhrožováno likvidací jeho osoby. Jsou to tedy všechno důvody, které veřejně již nějakou dobu sděluje sám Andrej Babiš, který jako první projevil zájem o přidělení permanentní policejní ochrany.

Pokud vláda Babišovi přidělení policejní ochrany schválí, bude to znamenat pro státní rozpočet jednorázový výdaj 7,2 mil. Kč na nákup tří vozů Audi A8, neboť podle MV „Útvar pro ochranu ústavních činitelů ochranné služby totiž nedisponuje dostatečným počtem služebních dopravních prostředků k dlouhodobému zajištění bezpečnosti další osoby“. Ročně pak policejní ochrana Andreje Babiše vyjde státní rozpočet podle údajů MV na 3,8 mil. Kč.
(red)