Pelikán se svým náměstkem pro vězeňství Zimmelem Foto: MSp Foto: MSp

Pelikán chce soutěžní dialog na náramky. Podezřívá firmy, že se při nevydařeném tendru domluvily

Formou soutěžního dialogu chce ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) pokračovat v tendru na dodavatele Elektronického monitorovacího systému, tedy tzv. náramků pro vězně. Řekl to v reakci na interpelaci poslance Martina Plíška (TOP 09). Pelikán také uvedl, že má podezření, že firmy se spolu v průběhu nevydařeného tendru na náramky domluvily. Personální změny v „náramkovém týmu“ nechystá.

Poslanec Martin Plíšek v Poslanecké sněmovně připomněl, že tendr na náramky se vlekl a ministerstvo ho připravovalo rok. „23. prosince ovšem při otvírání obálek tato veřejná zakázka skončila fiaskem, protože se do této veřejné zakázky nepřihlásil ani jeden uchazeč. Tím pádem muselo být výběrové řízení zrušeno.,“ řekl při interpelaci Plíšek a dotázal se Pelikána, jak nyní hodlá pokračovat a z jakého důvodu podle něj veřejná zakázka na náramky takto selhala.

„My jsme ještě v průběhu řízení uvolňovali v návaznosti na reakce potenciálních dodavatelů podmínky, abychom zvýšili předpokládanou soutěž, výhru v tom výběrovém řízení. Zaznamenali jsme mnoho otázek od mnoha potenciálních dodavatelů a nedošlo tam k žádné situaci, kdy bychom některému z dodavatelů řekli, že něco, co on požaduje, není možné. Čili skutečně jsme neměli žádný signál, že se tohle stane,“ řekl Pelikán a dodal, že si MSp nechalo zpracovat i studii proveditelnosti. Z té mělo vyplynout, že resort nemá požadavky, které by byly v rámci trhu nereálné.

Proč tendr skončil fiskem, Pelikán neví. Ministerstvo potenciální dodavatele po zpackaném tendru oslovilo a ptalo se, proč se nakonec soutěže neúčastnily. „Ty reakce v podstatě říkaly, že to pro ně není dostatečně výhodný projekt, tak jak jsme podmínky nastavili. Neříkali, že by to bylo nemožné. Neříkali, že by to nebylo výhodné, jenom říkali, že to není dost výhodné,“ řekl ministr. Firmy oslovila i Česká justice. Například podle G4S byly v podmínkách nastavené příliš vysoké pokuty, které neodpovídaly objemu zakázky.

Pelikána interpeloval poslanec Martin Plíšek z TOP 09 Foto: Facebook
Pelikána interpeloval poslanec Martin Plíšek z TOP 09 Foto: Facebook

„Mám jisté podezření, že tam mohlo dojít k nějaké dohodě mezi těmi potenciálními dodavatele, ale je to pochopitelně jenom mé podezření,“ uvedl dále Pelikán s tím, že důkazy pro svá tvrzení nemá. Pelikán jako jednu z variant, jak situaci nyní vyřešit oslovil Výzkumný a zkušební letecký ústav, který se zabývá mimo jiné i geolokačními technologiemi a aplikovaným výzkumem v této oblasti. „Ten se vážně zabýval možností, že by pro nás ten systém vytvořil. Po čtrnácti dnech nám bohužel sdělil, že není reálně schopen ten systém vytvořit dostatečně rychle,“ popsal ministr.

Další plán resortu je vydat se cestou tzv. soutěžního dialogu, což je podle Pelikána jediná možnost podle zákona o veřejných zakázkách. Soutěžní dialog je zadávací řízení určené pro zvláště složité zakázky, umožňující veřejnému zadavateli získat řešení daného projektu v situaci, kdy sám není z objektivních důvodů schopen přesně specifikovat způsob provedení veřejné zakázky. Cílem soutěžního dialogu je nalézt na podkladě jednání s vyzvanými zájemci, kteří veřejnému zadavateli předložili návrh svých řešení, jedno nebo více řešení splňující požadavky a potřeby veřejného zadavatele. „Je to velice nevyzkoušená cesta, ale je to jediná možnost, jak vyjednávat s potenciálními dodavateli, protože prostě nám nezbývá než si přiznat, že nemůžeme naslepo stanovit podmínky, protože by se nám mohlo stát podruhé to samé, čili musíme s patřičnými formami vyjednávat o tom, jaké podmínky jsou a nejsou přijatelné. Nebude to nic příjemného,“ dodal Pelikán.

Na to, jaký tedy nyní bude harmonogram pro zavedení EMS, poslanci Plíškovi ministr nedokázal odpovědět.

(epa)