Prezident Spolkového kriminálního úřadu (BKA) Holger Münch dnes potvrdil arabský fenomén masového sexuálního násilí taharuš v Německu. Reprofoto: youtube.com

Policejní prezident: Sexuální násilníci v Německu byli domluveni, do měst se sjeli ze širokého okolí

Sexuální násilníci útočící v davu v Kolíně nad Rýnem se předem domluvili pomocí sociálních sítí a sjeli se do města ze širokého okolí. Pachatelé zločinů si úmyslně vybírali tlačenice, aby mohli na ženy snadno útočit. Uvedl to dnes prezident Spolkového kriminálního úřadu (BKA) Holger Münch v německé rozhlasové stanici RBB.

Dnešní vyjádření německého policejního prezidenta potvrzuje jeho nedělní výroky, že v německých městech šlo o fenomén hromadného sexuálního obtěžování žen na veřejnosti taharrus (taharuš) gamea známý dosud pouze z arabských zemí. „Tyto trestné činy jsou páchány skupinami mladých mužů na velkých shromážděních nebo na demonstracích v intenzitě od obtěžování až po znásilnění,“ uvedl v neděli německý policejní prezident.

Podobný jev dosud v Německu nebyl znám a proč se tento druh masové zločinnosti najednou objevil, není stále zjištěno. Česká justice o stanovisku německého prezidenta BKA Holgera Müncha informovala už v neděli.

„Už teď je jasné, že pachatelé byli smluveni. Přijeli z širokého okolí, což byl případ jak Kolína, tak ostatních měst. Něco takového se zpravidla děje na základě domluvy přes sociální sítě,“ řekl  dnes Münch. Podle něj si pachatelé k činu úmyslně vybrali místa, kde se dala očekávat tlačenice lidí, aby mohli útoky snáz provést, citovala jeho slova dnes ČTK.

Prezident BKA Holger Münch už před třemi dny ohlásil, že Úřad se událostmi v Kolíně nad Rýnem, Stuttgartu, Hamburku, Berlíně, Frankfurtu a Bielefeldu bude intenzívně zabývat. „Proto v krátké době shromáždíme informace ze všech spolkových zemí, abychom si mohli udělat obrázek o situaci,“ uvedl v neděli policejní prezident. Na tomto základě budeme postupovat na celostátní úrovni, řekl.

K městům sexuálního násilí přibyl Norimberk

Dnes ke jmenovaným městům přibyla oblíbená destinace Čechů Norimberk. Deník Mittelbayerische Zeitung dnes oznámil, že k silvestrovským útokům na ženy patrně došlo také v Norimberku. Tamní policie přijala do dneška celkem sedm trestních oznámení na sexuální útoky, které údajně spáchali mladí muži arabského vzhledu v okolí hlavního nádraží a v centru města.

Podle dnešní zprávy ČTK se prezident německého Spolkového kriminálního úřadu ale nedomnívá, že by útoky byly dílem organizovaného zločinu. „Ten vypadá jinak. U něj mluvíme o uzavřených uskupeních, o skupinách s hierarchickou strukturou. Nic podobného zde nevidíme,“ řekl Münch.

Kvůli masovému sexuálnímu napadání žen, které byly obstupovány a uzavírány skupinami mladých mužů, aby byly poté sexuálně napadány a okradeny, podalo v Kolíně nad Rýnem už přes 550 lid trestní oznámení.

Kvůli událostem v Kolíně nad Rýnem už byl postaven mimo službu kolínský policejní prezident Wolfgang Albers. Generální tajemník Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové Peter Tauber vyzval i k rezignaci zemského ministra vnitra Severního Porýní-Vestfálska Ralfa Jägera. Za ministra se však postavila sociálnědemokratická zemská premiérka Hannelore Kraftová, když jeho odvolání vyloučila.

(ire, čtk)