Protikuřácký zákon si chce došlápnout i na elektronické cigarety Foto: archiv

Svaz měst a obcí píše poslancům: Nechceme omezovat kouření vyhláškami, je to pro nás nesmyslná zátěž

Podle vládního návrhu tzv. „antikuřáckého“ zákona by obce a města měly kompetenci zakázat kouření na veřejně přístupných akcích. A nešlo by jen o klasické cigarety, ale i o zákaz kouření cigaret elektronických. Svaz měst a obcí takovou změnu odmítá a argumentuje tím, že takové restrikce se v praxi nedají kontrolovat a dodržovat.

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) předložil Poslanecké sněmovně velmi striktní návrh zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek. Mimo jiné by zákaz kouření a konzumace alkoholu mohla platit na náměstí, na ulicích, v obecním parku, na promenádě po obecní komunikaci podél řeky, obecního rybníka nebo parku. Zakázat kouření budou moci obce i před restauracemi a v předzahrádkách na ulicích a ve dvorech bez ohledu na to, v jakém vlastnictví je pozemek. Stačí, když půjde o veřejně přístupné místo.

Neurčitý nástroj přímé restrikce však neobsahuje metodiku, jak by obce měly typ akce hodnotit a jak by takový zákaz účastníkům sdělily. Obcím by podle stanoviska Svazu měst a obcí, které poslancům zaslal jeho předseda František Lukl a které má Česká justice k dispozici, zavádění a případné vymáhání takových pravidel včetně informování občanů o něm přineslo dodatečné náklady, které stát nebude kompenzovat.

Dopis Svazu měst a obcí poslancům si můžete přečíst zde.

Problematická je také kontrola elektronických cigaret v praxi. Elektronických cigaret je totiž celá řada a zákaz by se týkal jen těch s obsahem nikotinu. Obsah ale není možné poznat bez chemického rozboru. „V současné době provádí kontrolu zákazu kouření obecní policie. V této souvislosti nedochází ke kontrole zákazu kouření ve všech městech, ale pouze v 368 obcích, které mají zřízenou obecní policii,“ upozorňuje Lukl ve stanovisku. Ten v této souvislosti připomíná, že již nyní mají obce, ve kterých není obecní policie, problém dodržovat vyhlášku o zákazu konzumace alkoholu na veřejných prostranstvích.

Předseda Svazu měst a obcí František Lukl Foto: mmr.cz
Předseda Svazu měst a obcí František Lukl Foto: mmr.cz

Svaz dále upozorňuje, že ve dvou různých obcích se může konat stejný typ akce, kdy si ale obec na jedné určí, že se zde kouřit nebude a druhá obec naopak kouření povolí. „Svaz se domnívá, že by tato otázka měla být řešena jednotně na celém území státu,“ dodává Lukl.

Svaz měst a obcí dále připomíná, že podle návrhu by zákaz kouření klasických i elektronických cigaret měl platit ve všech dočasných stavbách, tedy například na venkovních festivalech, veletrzích nebo jiných kulturních akcí. Definice zákona by tak podle Svazu zakázala kouření i na některých předzahrádkách nebo zimnícch zahradách a atriích. Podle obcí je nemožné porušování takového znění zákona v praxi kontrolovat. „Takováto ambice nebyla komunikována a je dalším zásahem do podnikání. V součtu dalších jinýchomezení představuje existenciální riziko zejména u majitelů a provozovatelů zejména v menších obcích a představuje riziko zpochynění vynaložených investic,“ zlobí se dále Svaz. Podobně Lukl upozorňuje na praktickou nemožnost kontrolovat zákaz kouření ve všech prostředcíh veřejné dpravy.

Protikuřácký zákon prošel v prosinci prvním čtením, nyní je projednáván ve výborech. „Věřím, že smysl zákona nebude popřen,“ komentoval už dříve ministr Němeček avizované snahy poslanců normu při dalším projednávání upravovat. Postavil se proti námětům, aby hostinští jen museli zajistit stavebně oddělení místnosti pro kuřáky a nekuřáky nebo aby platila výjimka pro venkovské hospody. Restauratéři si nyní mohou vybírat, zda se v jejich zařízení bude kouřit, případně musí zajistit oddělené prostory kuřácké a nekuřácké.

Eva Paseková