Německá kancléřka Angela Merkelová Foto: Facebook

Rozkol: Merkelová před summitem obvinila Rakousko a balkánské země

Berlín ovládl hněv proti samostatnému jednání Rakouska a Balkánu, co se týče přistěhovalců a žadatelů o azyl. Sama Merkelová před pondělním summitem Rakušany obvinila, že Rakousko spolu s balkánskými státy činí jednostranná rozhodnutí na národních hranicích na úkor Řecka, tedy partnera Německa v schengenu a že jsou původci chaosu v Evropě.

Jakoby to nebylo Německo a Merkelová, kdo loni v září učinil jednostranné rozhodnutí otevřít hranice pro nekontrolovaný příchod mas lidí z Afriky a Asie bez ohledu na dublinský systém a bez konzultací s členskými zeměmi EU.

Nyní tatáž Merkelová před pondělním summitem s Tureckem v rozhovoru v nedělním vydání deníku Bild am Sonntag obvinila státy balkánské stezky, že samostatným rozhodnutím ohledně režimu svých hranic přispěly k chaotické situaci. „Rakousko a Balkán uplatňují vlastní jednostranné akce na svých národních hranicích na úkor našeho partnera v schengenu, což je Řecko,“ řekla Merkelová.

O důležité dohodě Rakouska se státy balkánské stezky Česká justice podrobně informovala.
Státy balkánské stezky se rozhodly drasticky snížit počet lidí pochodujících skrz jejich země, a to i použitím armády.

Současně německý ministr vnitra v neděli obvinil Rakousko, že dlouhodobě nedodržuje Dublin, protože v rozporu s pravidly pustilo od konce loňského prosince do konce letošního února 127 000 přistěhovalců. Číslo vychází ze statistiky německé spolkové policie. Mezi tímto počtem příchozích do Německa bylo navíc 14 tisíc lidí, kteří byli již registrováni v jiné členské zemi EU, zjistil německy úřad pro přistěhovalectví.

Naopak rakouský kancléř Faymann Německo vyzval, aby si konečně stanovilo horní hranici počtu přistěhovalců, které hodlá na své území přijmout.Faymann navrhl, aby tato hranice činila 400 tisíc osob ročně. Vycházel při tom ze stejného výpočtu, který byl použit pro Rakousko. Pro Rakousko to znamená přijmout 37 500 žadatelů o azyl vzhledem k velikosti země. Kromě toho Rakousko odmítne další kvóty či kontingenty lidí, které by podle představitelů EU mělo přijmout.

Už minulý týden se rakouský kancléř v rozhovoru pro deník Kurier vyjádřil, že Rakousko ze svých rozhodnutí neustoupí. „Důsledně sleduji zájmy Rakouska, to je moje práce jako hlavy státu,“ řekl Werner Faymann. Před tím ostře a naplno kritizoval neschopnost Evropské unie cokoli činit s problémem přistěhovalectví za patnáct let. Frontex stále není instituce, která chrání vnější hranice a za 14 let vyjednávání Evropská komise nedocílila dohodu o repatriacích s Marokem, za deset let nedocílila žádnou dohodu s africkými státy“ uvedl Faymann

Pokud nebudeme reagovat, uvidíme podle jeho slov v létě opět milión lidí chaoticky a bez kontroly pochodujících balkánskou stezkou do zemí EU.

(ire)