Náramek hlídá vězně Foto: archiv

T-Mobile a G4S mají stále zájem o zakázku na náramky pro vězně

Firmy, které odradily podmínky posledního tendru na Elektronický monitorovací systém (EMS), tzv. náramky pro odsouzené, se zřejmě podle zjištění České justice zapojí do nové veřejné zakázky. Tu na konci února vypsala Probační a mediační služba (PMS).

Předpokládaná cena veřejné zakázky na náramky pro odsouzené je podle Ministerstva spravedlnosti 100 milionů korun bez DPH. Zájemci o účast v tendru se mohou hlásit do 5. dubna.
Soutěž je vypsána formou soutěžního dialogu. To znamená, že po výzvě k podání žádosti o účast v dialogu a k prokázání splnění kvalifikace povede PMS se zájemci dialog a následně je vyzve k podání nabídky. Další harmonogram projektu tak bude záležet i na počtu uchazečů, kteří se budou účastnit.

Ministerstvo spravedlnosti kromě ceny zatím nestanovilo žádné podmínky. „Vypsání nové zakázky vítáme, o dodávku tohoto významného projektu se i nadále zajímáme. Rozhodnutí dosud nepadlo, seznamujeme se se způsobem vyhlášení řízení a jeho podmínkami,“ řekla zástupkyně tiskového oddělení T-Mobile Martina Kemrová.

Firma podle informací České justice v minulém tendru zastupovala dodavatele 3M, který je světovým leadrem v elektronických monitorovacích systémech. Do minulého výběrového řízení se ale nakonec nepřihlásila. Podobně se zachovaly i ostatní potenciální zájemci a ministerstvo tak zakázku muselo „odpískat“.

O důvodech své neúčasti v minulém tendru informovala společnost T-Mobile ministerstvo formou dopisu. „Z nich mimo jiné zcela jasně vyplývá, že MS požaduje specifické řešení, které neodpovídá standardní situaci na běžném trhu. Toto řešení je potřeba připravit na míru, neboť vykazuje známky nadstaveb v růstných oblastech,“ zdůvodnila tehdy postup T-Mobile mluvčí Patricie Šedivá. Podle ní T-Mobile přípravě nabídky věnoval maximální úsilí a „investoval nemalé prostředky, energii a čas“. Ministerstvu spravedlnosti zástupci firmy také poslali několik doplňujících dotazů. „Do poslední chvíle jsme hledali způsob, jak splnit požadovaná kriteria. Přesto požadavky definované zadávací dokumentací za stávajících podmínek nebylo z naší strany možné splnit,“ dodala Šedivá.

Podobně si na nestandartní podmínky původního tendru stěžovala i společnost G4S. I ta se ale podle svého vyjádření hodlá nově vypsané zakázky zúčastnit. „G4S úspěšně provozuje  systém EMS v 14 zemích světa. Společnost je připravena nabídnout technicky vyspělý a léty prověřený systém i v České republice,“ řekl České justici generální ředitel Josef Svoboda. Ten už dříve uvedl, že v předchozím tendru byly v podmínkách nastavené příliš vysoké pokuty, které neodpovídaly objemu zakázky.

Na základě studie z loňského roku firma KPMG stanovila původní hodnotu zakázky na roky 2016 – 2021 mezi 173 a 397 miliony korun, nyní ministerstvo uvedlo částku 100 milionů korun. Z čeho resort vychází, není jasné. Na otázky České justice ministerstvo nereagovalo.

Vítězný uchazeč by měl dodat nejen samotné náramky, ale také zajistit jejich provoz prostřednictvím monitorovacího centra, dále související školení lidí, kteří budou zařízení obsluhovat, i servis náramků.

Nový tendr na náramky bude brzy řešit i Bezpečnostní výbor Poslanecké sněmovny, respektive jeho podvýbor pro vězeňství. „Aktuálně jsme se zabývali situací ve věznici v Pardubicích, na příští jednání plánujeme Koncepci vězeňství. Předpokládám, že se budeme ptát i na náramky,“ řekla předsedkyně podvýboru Zuzka Bebarová-Rujbrová (KSČM).

(epa)