Soudce Novák rozhodl o podmínečném propuštění bývalého starosty Chomutova Reprofoto ČT

Žalobce: Soudce Novák vzal úplatek ve výši desítek tisíc Kč

Chomutovský soudce Ivan Novák přijal podle policie od advokáta Josefa Douchy úplatek ve výši desítek tisíc korun. Podle serveru Aktuálně.cz šlo o částku 80.000 korun. Novák pak údajně na oplátku propustil podnikatele, který si podle žalobce již několik let odpykával trest za závažnou hospodářskou kriminalitu. Podle zmíněných serverů jím byl podnikatel Tomáš Malina, kterému už před čtyřmi lety tehdejší prezident Václav Klaus ze zdravotních důvodů odložil nástup do vězení.

Douchův klient si odpykal polovinu z pětiletého trestu a na svobodu se dostal letos v lednu.

Novák čelí obvinění ze zneužití pravomoci a přijetí úplatku. Policie ho ve čtvrtek propustila z cely. Stíhán bude na svobodě stejně jako Doucha, který je obviněn z podplacení a zneužití pravomoci. Novákovi hrozí až deset let vězení, Douchovi šest.

Případ souvisí s podmínečně propouštěnými z výkonu trestu, nikoli s exsenátorem a starostou Chomutova Alexandrem Novákem odsouzeným za přijetí čtyřicetimilionového úplatku. O jeho podmínečném propuštění rozhodl Ivan Novák loni. Důvodem vyšetřování Nováka a Douchy má být právě podnikatel Malina, který za zpronevěru desítek milionů korun dostal pět let vězení. Letos v lednu ho soudce Novák poté, co se za něj zaručili členové jednoho pražského nohejbalového oddílu, podmínečně propustil na svobodu, Doucha ho zastupoval jako advokát.

Detektivové podle Aktuálně.cz vycházejí z toho, že si Doucha s Novákem peníze předali v obci nedaleko Prahy. Schůzka se uskutečnila dva dny poté, co byl podnikatel propuštěn na svobodu, a detailně ji monitorovala policie. Oba obvinění předání úplatku popírají. Novák prý policii řekl, že to byly jeho vlastní peníze. Vracel totiž dohromady asi 300.000 korun ženě, která si od něj chtěla koupit byt ve Vejprtech, ale nakonec z koupě sešlo. Posledních 80.000 jí prý dal ve stejný den, kdy se u Prahy sešel s Douchou.

Ministr Robert Pelikán (ANO) rozhodne v nejbližších dnech o případném dočasném zbavení funkce soudce Nováka. Chod chomutovského okresního soudu to nevlivní, řekla dnes jeho mluvčí Lenka Chalupová. Novák opustil policejní celu ve čtvrtek pozdě večer. Zda přišel dnes do práce, nebo čerpá dovolenou, nechce chomutovský soud říct.

Podle mluvčí ministerstva Terezy Schejbalové má Pelikán už k dispozici usnesení o zahájení Novákova trestního stíhání. „V tuto chvíli se s ním ministr spravedlnosti Robert Pelikán seznamuje. O případném dočasném zproštění soudce Nováka z funkce rozhodne v nejbližších dnech,“ řekla Schejbalová. Dodala, že ministr může soudce zprostit funkce až do pravomocného skončení trestní věci. „Případnou nepřítomností JUDr. Nováka nebude činnost trestního úseku zdejšího soudu, na němž aktuálně působí dalších devět soudců, nijak narušena,“ doplnila Chalupová.

Ministerstvo podle mluvčí nevylučuje mimořádnou prověrku podmínečných propuštění na severočeských soudech.

(čtk)