Náramek hlídá vězně Foto: archiv

Ministerstvo vyřadilo z tendru na náramky pro vězně dva uchazeče. Z Bruselu nedostane ani korunu

Ministerstvo spravedlnosti vybírá v soutěžním dialogu ze šesti firem, které chtějí dodat Elekronický monitorovací systém, tzv. náramky pro vězně. Dvě firmy resort vyřadil, protože nesplnily podmínky. Na projekt ministerstvo z evropských fondů nedostane ani korunu, přiznal ministr Robert Pelikán (ANO) v Senátu.

Někteří z obviněných do budoucna nebudou posíláni do vazby, ale budou hlídání prostřednictvím elektronických náramků. Počítá s tím novela trestního řádu, kterou ve středu posvětil Senát. Využití náramků však zatím v praxi není možné, protože fakticky je ministerstvo spravedlnosti nemá. Poslední tendr skončil fiaskem, když se do něj nikdo nepřihlásil.

Ministr Pelikán v Senátu přiznal, že zatím neví, kolik bude celá zakázka na dodání náramků stát. Hovořil pouze o „sto až dvou set milionech“ korun. Z evropských fondů, jak původně předpokládal, žádná dotace na zavedení EMS nepřijde. „Zkusili jsme to, proč bychom to nezkusili, ale tušili jsme, že se tím dostáváme mimo prostor, ve kterém lze získávat evropské peníze, protože evropské peníze nelze získávat na represivní činnost, a tohle je represe. Snažili jsme se to oblékat do hávu elektronizace apod., ale oni nám to v Bruselu prokoukli a tak to nevyšlo,“ řekl Pelikán zákonodárcům.
Kalkulaci odhadovaných nákladů při předchozím tendru na pořízení a provoz systému v letech 2016 – 2021 přitom stanovili úředníci na základě studie KPMG mezi 173 a 397 miliony korun.

Podle informací České justice mají o dodání náramků zájem například společnost G4S nebo T-Mobile.

Ministr Pelikán při návštěvě věznice Foto: MSp
Ministr Pelikán při návštěvě věznice Foto: MSp

Pelikán také potvrdil, že centrum, které se bude o provoz náramků starat, bude v rukou ministerstva spravedlnosti. Probační a mediační služba ani Vězeňská služba prý o provozování centra neměli zájem a tak tento podle Pelikána „Černý Petr“ zbyl na jeho úřad.
Resort již vyhlásil výběrová řízení na řídící pozce v tomto centru, přestože náramky ještě nemá. To zarazilo senátora Ivo Valentu. Podle Pelikána je nutné místa obsadit včas, protože systém je potřeba vybudovat. „A počítá se s tím, že pokud tam dojde k nějakému problému, bude to obsluhovat probační a mediační služba v rámci asistence, a pokud už dojde k nějakému opuštění vymezeného prostoru nebo k něčemu takovému, je to práce pro policii,“ dodal ministr. Podle informací České justice by v centru mělo pracovat 21 zaměstnanců, včetně 13 operátorů pro 24 hodinovou službu. Sídlo bude pravděpodobně přímo v budově ministerstva.

Ministerstvo nyní předpokládá, že náramky budou uvedeny v provoz příští rok. „Uvidíme, jak rychle nám ta jednání půjdou. Ale zatím tedy, musím zaklepat, věci běží dokonce hladčeji, než jsme doufali. Zatím jsme trochu před těmi termíny,“ dodal Pelikán.

Trestní řád zatím umožňuje využít elektronické náramky pouze u trestu domácího vězení a u podmíněně propuštěných vězňů, kteří mají povinnost zdržovat se doma. Výhodu rozšíření monitoringu i na vazebně stíhané vidí ministerstvo spravedlnosti v tom, že by se na rozdíl od pobytu ve vazební věznici nepřetrhaly sociální vazby obviněného – byl by dále v kontaktu s rodinou, mohl by docházet do zaměstnání a věnovat se svým zájmům.

(epa)