Ministr Pelikán novelu raději stáhl Foto: MSp

Pelikán ustupuje, navrhne kompromis ohledně protikorupčního speciálu

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) nabídne koaličním partnerům kompromis ohledně sporného bodu v novém zákoně o státním zastupitelství. ČSSD i lidovcům vadí, že by nad činností protikorupčního státního zastupitelství neexistoval dohled. Pelikán proto přišel s variantou omezeného dohledu ze strany Nejvyššího státního zastupitelství, které by do dvou měsíců od návrhu na podání obžaloby mohlo speciálu navrhnout například doplnění dokazování.

Na minulé schůzi vlády nenašel Pelikán mezi ministry podporu pro navrhovanou podobu speciálu, který má stíhat korupci a hospodářské a majetkové trestné činy se škodou nad 250 milionů korun. Návrhem zákona se bude kabinet znovu zabývat ve čtvrtek, ministr chce ve středu obejít lidovce a sociální demokraty s „posledním ústupovým krůčkem“.

„Navrhujeme možnost vnějšího dohledu, který nemá daleko ke kontrole věci,“ popsal. Po skončení dokazování by trestní spis putoval z protikorupčního speciálu na Nejvyšší státní zastupitelství, které by mělo dva měsíce k provedení dohledu. V té době by nebylo možné postoupit kauzu dále k soudu. Nejvyšší státní zastupitelství by ovšem nesmělo speciálu vydat negativní pokyn v tom smyslu, že má věc zastavit a nepodávat obžalobu.

Dohled v této fázi řízení by podle Pelikána zajistil, že se šéf speciálu nestane „hlavním zametačem“ kauz, a zároveň by při vyšetřování eliminoval riziko dohledových obstrukcí ze strany Nejvyššího státního zastupitelství.

Speciál, který by měl fungovat od ledna 2017, má nakonec sídlit v Praze, ačkoliv se původně uvažovalo i o jiných místech. Ministr dnes připustil, že roli v rozhodování sehrálo i to, aby se dal pro práci v instituci získat dostatek analytických expertů.

(čtk)