Podle logiky cenzorů by tento snímek měl být upraven tak, aby lidé nepropadli stereotypu, že na lodích do Evropy přijíždějí tisíce osob z Asie a Afrky. Ilustrační foto: Wikipedia

Žadatele o azyl v Německu bez peněz verbují teroristé i zločinecké gangy jejich krajanů

Z Německa přichází další bezpečnostní varování: Spolkový úřad pro ochranu ústavy Německa registruje od loňského září 313 případů a 200 podezření z verbování žadatelů o azyl v Německu pro profesionální zločinecké gangy a pro Islámský stát. Mladé Afričany ve zločinu zaučují jejich starší krajané. Popsal to německý deník Der Spiegel.

Jak uvádí Der Spiegel, už loni na podzim před tímto jevem varoval šéf Spolkového úřadu pro ochranu ústavy Hans-Goerg Maassen, když Úřad identifikoval významný náborový potenciál zejména mladistvých bez doprovodu. Podle deníku jsou náboráři salafisté, kteří se maskují jako občanské iniciativy, které žadatelům o azyl poskytují jídlo, dary a dokonce je vyzývají k návštěvám hodin němčiny. „Znělo by to jako dokonalý příklad občanské společnosti, která slouží nově příchozím,“ uvádí Der Spiegel. Problém ovšem je, že jde o salafistická sdružení, která sledoval právě Úřad na ochranu ústavy, což je německá obdoba BIS. Po měsíce nosí žadatelům o azyl deky, oblečení, korán a zvou je do mešit.

O nově příchozí žadatele o azyl v Německu z Asie a z Afriky však nemají zájem jen potenciální teroristé, kontakty s nimi čím dál tím častěji vyhledávají profesionální zločinci, popsalo pro Der Spiegel nezávisle na sobě hned několik policejních vyšetřovatelů. Podle policie zvláště ve velkých městech lze pozorovat, jak jsou nově příchozí mladí lidé podněcováni k trestné činnosti od krajanů, kteří již v Německu žijí.

Dále deník cituje Welt am Sonntag, který nedávno publikoval informaci o početné arabské rodině, která se snažila v Berlíne verbovat uprchlíky pro vloupání nebo pašování drog, což komentoval vrchní státní zástupce Shora Kamsra: „Přicházejí sem a nemají peníze a oni jim ukáží, jak bez kvalifikace rychle získat peníze …“ Podle jeho slov „mnoho z nich nemluví německy a jsou tedy přirozeně zranitelní, pokud jsou osloveni někým ve svém rodném jazyce“.

Podle deníku to velmi dobře fungovalo v Düsseldorfu, kde detektivové odhalili velký věkový rozdíl ve skupinách ze severní Afriky. V důvěrné analýze zločineckých band z Maghrebu se uvádí, že jeden nebo dva muži jsou vždy starší, než ostatní. Protože znají místní podmínky, jejich úkolem je zaučit mladé.

To potvrzuje i oblastní předseda Federace německých detektivů Oliver Huth, podle něhož jsou žadatelé o azyl často oslovováni v kavárnách a čajovnách, avšak existují případy, kdy si nově příchozí zločinci vyzvedávají rovnou při podání žádosti o azyl. „V mnoha případech musejí tito muži posílat domů peníze na podporu své rodiny nebo platit převaděčům,“ říká Huth. „A peníze musí přijít rychle. Nemohou čekat, až bude ukončeno řízení o jejich postavení,“ řekl novinářům Huth.

Kromě toho podle úřadu Spolkové kriminální policie (BKA) existují žadatelé o azyl, kteří do Německa od samého začátku přijíždějí s úmyslem páchat tam trestnou činnost. Podle důvěrné studie BKA byly tyto osoby najaty, aby cestovaly do Německa jako uprchlíci. Týká se to především gruzínských gangů, které se soustředí na vloupání. V souvislosti s tímto jevem roste už několik let počet žadatel o azyl z Gruzie, přestože téměř žádný skutečný uprchlík mezi nimi není identifikován: míra poskytnutí mezinárodní ochrany těmto žadatelům je 0,4 procenta, uvádí Der Speigel.

Podle deníku zločinecké klany v Berlíně už objevily, že situaci s přistěhovalci mohou využít ještě jiným způsobem. Podle policejních vyšetřovatelů zločinecké rodiny nakupují bytové domy a nabízejí je k ubytování uprchlíků.

(ire)