Vrchní státní zástupce v Olomouci Ivo Ištvan. Foto: Mediafax

Ivo Ištvan: Vyvstala potřeba, aby zástupci policejního prezidia podali vysvětlení

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) dostal od policejního prezidenta Tomáše Tuhého a jeho náměstka Zdeňka Laubeho informace o telefonátech z olomouckého státního zastupitelství. Služební záznamy obsahují obavu, že šlo o nátlak s cílem změnit rozhodovaní obou generálů ve věci připravované reorganizace policie. Měla údajně zaznít i slova o případné kriminalizaci jejich jednání. „Byli seznámeni s tím, že mají podat vysvětlení a čeho se to podání vysvětlení bude týkat. O tom, že by někdo mohl být kriminalizován, to je předčasná úvaha,“ komentoval to vrchní státní zástupce Ivo Ištvan pro Českou justici na konferenci „Nový trestní řád očima odborné veřejnosti“ v Poslanecké sněmovně.

Ministr vnitra Milan Chovanec řekl, že reorganizace policie se nedotkne živých kauz. Proč vám tedy vadí?
Protože se domníváme, že reorganizace se samozřejmě živých kauz dotkne

Jde o kauzy, na kterých pracujete dlouhodobě, například zásah na Úřadu vlády za premiéra Petra Nečase?
Jsou to různé kauzy a já je nebudu specifikovat, protože to není podstatné. Podstatné je, že chceme učinit opatření k tomu, aby nedošlo k únikům informací nepovolaným osobám.

Máte tedy poznatky o tom, že reorganizace policie má nějaké postranní důvody?
Máme poznatky o tom, že určitým způsobem se plánovala reorganizace v minulosti, určité osoby spolu jistým způsobem domlouvaly okolnosti, za kterých by mohly být zpřístupňovány informace ze spisů, případně za kterých by mohl být odstraněn plukovník Šlachta ze své funkce. A protože v tuto chvíli jsme byli konfrontováni se záměrem, který tyto obavy může naplňovat, tak samozřejmě musíme z úřední povinnosti konat.

Proč budete chtít vyslýchat policejního prezidenta Tomáše Tuhého a jeho náměstka Zdeňka Laubeho?
Protože tato okolnost vyvstala.

Ministr Chovanec dnes ale oznámil, policejnímu prezidentovi a jeho náměstkovi volali zástupci z olomouckého státního zastupitelství a vyjádřili se ve smyslu, že reorganizace policie může vést ke kriminalizaci „zodpovědných osob”.
To jste řekla velmi zjednodušeně. Z tiskové zprávy ministra vnitra vyplývá, že pánové, kteří byli kontaktováni s žádostí o podání vysvětlení, tak z nějakého důvodu pořídili úřední záznam a doručili ho ministrovi vnitra. Nemohu posoudit, zda je to běžný způsob jejich práce. Je mi to vcelku jedno. Podstatná věc je ta, že vyvstala potřeba, aby podali vysvětlení k této věci a protože jde o celkem vytížené osoby tak je logické, tak jak se to stalo v minulosti, že si s takovými osobami domluvíte čas a datum konkrétního úkonu. Abychom mohly ty časy sladit. To se stalo i v tomto případě. Oba dva pánové přislíbili účast a žádný problém nevznikl. Upřímně řečeno nevidím důvod, proč to u nich nyní vyvolalo takové vzrušení.

Takže slova o případné kriminalizaci jejich jednání při reorganizaci policie nepadla?
Byli seznámeni s tím, že mají podat vysvětlení a čeho se to podání vysvětlení bude týkat. O tom, že by někdo mohl být kriminalizován, to je předčasná úvaha. Chceme objasnit některé okolnosti.

Jak na vás celý ten záměr reorganizace působí?
Já jsem  žádný materiál ani žádnou relevantní diskuzi o reorganizaci neviděl. Ani vy novináři jste žádné materiály nezveřejnili. Naposledy jsem v televizi viděl vyjádření poslance Gabala, který říkal, že materiál, který viděl, je příšerný. Já jsem neviděl ani tento materiál, takže se nemám k čemu vyjadřovat. Jen tvrdíme, že ta reorganizace se živých kauz rozhodně dotkne, nemůže to být jinak.

(epa)