Předseda bezpečnostního výboru Roman Váňa (ČSSD) Foto: psp

Předseda bezpečnostního výboru Roman Váňa: ANO svolalo schůzi k policii za mými zády

Sněmovní výbor pro bezpečnost se kvůli situaci v policii sejde ve čtvrtek. Svolal ho místopředseda výboru Bronislav Schwarz (ANO). Předseda Roman Váňa (ČSSD) o tomto kroku ale neví. V rozhovoru pro Českou justici tento krok označil za nestardandní.

Poslanec Hnutí ANO a místopředseda bezpečnostního výboru Bronislav Schwarz svolal na čtvrtek schůzi kvůli reorganizaci policie. Víte o tom coby předseda?
Vím to od novinářů. Nebylo to se mnou konzultováno a schůze byla svolána za mými zády.

Jak se k tomu tedy sociální demokraté postaví?
My jsme to hlavně chtěli svolat standardním způsobem, to znamená projednat to ve vedení výboru a poradit se s členy a pak zvolit optimální způsob jednání. Navíc ti lidé, co by tam měli přijít, stejně ještě nebyli zbaveni mlčenlivosti pokud vím. Připadá mi to trošku uspěchané. Navíc jsem s kolegou Schwarzem včera mluvil a ujistil mě, že nic nepřipravuje. Musíme se poradit v rámci poslaneckého klubu a uvidíme.

Pokud lidé z policie nebyli zbaveni mlčenlivosti, tak schůze výboru toho asi příliš neobjasní. Proč je tedy svolán?
Já nevím, co tam chce kdo říci a kdo dostal pozvánku. Nevím, o čem si budeme povídat. Možná o nějakých drbech, to už tady také jednou bylo.

Vy jste nyní v zahraničí. Stihnete tu čtvrteční schůzi bezpečnostního výboru?
Nevím, zda to stihnu. Mám se vracet v pátek dopoledne, což kolega Schwarz samozřejmě ví. takže to bylo uděláno abych nebyl nejen při svolání, ale ani u té schůze. Nevím, jak to vyřešíme, ale jsou tam tři kolegové z ČSSD včetně místopředsedy Richarda Dolejše.

To nevypadá na zcela férové jednání ze strany Hnutí ANO nebo jak to hodnotíte?
Je to velmi nestandardní a velmi neobvyklé.

(epa)