Společnost OKD byla největším zaměstnavatelem v moravskoslezském regionu a jedním z největších soukromých zaměstnavatelů v České republice Foto: OKD

Situace v OKD zatíží justici, přiznává Pelikán. Žádá Babiše o personál a více než 23 milionů korun

Přestože vláda přijala řadu opatření k eliminaci předpokládaných negativních sociálních dopadů souvisejících s postupným uzavíráním jednotlivých uhelných dolů OKD, z vyhodnocení představitelů justice vyplývá, že krizový vývoj má a bude mít významný dopad i do činnosti a zatížení soudů Moravskoslezského kraje. Ministr spravedlnosti proto žádá finance na 41 nových míst odborného soudního personálu. Do roku 2017 to bude pro státní rozpočet znamenat zatížení ve výši více než 23 milionů korun.

Extrémní zátěží Krajského soudu v Ostravě bude zejména insolvenční řízení OKD, a.s. Přímý dopad insolvenčního řízení společnosti OKD, a.s. se projeví v samotném insolvenčním řízení, protože jde o obrovskou firmu celostátního významu s tisíci zaměstnanců, na které úpadek společnosti dolehne. „Ze samotného insolvenčního návrhu jsou patrny velmi komplikované majetkové poměry společnosti a její obrovské dluhy. Již nyní bylo zjištěno, že v tomto řízení byla podána řada procesních návrhů, které je nutno v zákonem stanovené lhůtě vyřizovat.  Insolvenční řízení OKD, a.s. dále vyvolá incidenční spory, které budou velmi složité,“ píše ministerstvo v materiálu pro vládu, který se České justici podařilo získat.

Zdroj: MSp
Zdroj: MSp

Půjde zejména o odpůrčí žaloby o velké částky a aplikaci cizího práva, počet incidenčních sporů k dnešnímu dní je odhadován na 200 věcí. Ministerstvo uvádí, že zatím budoucí zátěž nelze přesně odhadnout, ale je potřeba se na ní připravit. „Kvalifikovaným odhadem je potřeba navýšení odborného personálu, potřebného k zajištění zvýšených nároků na orgány Krajského soudu v Ostravě vyčíslena na 41 pracovních míst odborného aparátu (zejména vyšší soudní úředníci, asistenti a elektronické zpracování podaných návrhů),“ uvádí Pelikánův resort.
Návrh průměrného platu je navržen na úrovni průměrného platu odborného aparát soudů pro rok 2016 i pro rok 2017 ve výši 23 500 Kč. Jen na platech tak do konce roku 2017 Pelikán žádá více než 17 milionů korun. Vedlejší výdaje pak přijdou na více než šest milionů (viz. tabulka).

Ministerstvo také uvádí, že na KS v Ostravě bude potřeba najít prostor pro nové zaměstnance.

OKD v květnovém insolvenčním návrhu spojeném s návrhem na reorganizaci uvádí, že podle interních propočtů by výše závazků týkajících se útlumu hornické činnosti dosáhla dalších přibližně 5,75 miliardy korun. Z toho by přibližně 3,77 miliardy korun činily sociální náklady a 1,98 miliardy náklady na technickou likvidaci dolů.

(epa)