Krajský soud v Ústí nad Labem je v havarijním stavu Foto: Robert Malecký

Ústecký krajský soud odmítl respektovat nález Ústavního soudu

Ústecký krajský soud odmítl respektovat nález Ústavního soudu a nechce přehodnotit své dřívější rozhodnutí. V případu podnikatele Milana Vinklera odsouzeného na čtyři roky za nedovolené ozbrojování a padělání dokladů krajský soud nechce uznat nález ústavních soudců týkající se podjatosti teplického soudce. Na svémwebu o tom dnes informoval Český rozhlas Radiožurnál.

„Krajský soud znovu potvrdil, že Martin Roubalík, který ve věci působil jako předseda senátu soudu prvního stupně, není vyloučen z projednávání věci,“ řekla Radiožurnálu mluvčí krajského soudu Marcela Trejbalová. „Krajský soud si je plně vědom toho, že rozhodnutí o nepodjatosti soudce není v souladu s nálezem Ústavního soudu České republiky,“ dodala.

Teplický soudce Roubalík potrestal Vinklera, jednoho z prvních obchodních partnerů Petra Kellnera, čtyřmi roky vězení předloni. Krajský soud pak loni v červenci jeho verdikt potvrdil a Vinkler putoval za mříže. Během soudního jednání ale Vinkler nařkl soudce z manipulací. Soudce Roubalík na něj podal trestní oznámení kvůli křivému obvinění a vyloučil se pro podjatost. Krajský soud nicméně konstatoval, že soudce podjatý není a o kauze může rozhodovat nadále.

Mezitím na soudce – opět kvůli křivému obvinění – podal trestní oznámení Vinkler. Roubalík se tentokrát již nevyloučil a krajský soud jeho rozhodnutí potvrdil. V obou případech souzený podnikatel podal ústavní stížnost. S první neuspěl, podruhé mu ale dal Ústavní soud zapravdu. Důvodem rozdílného nálezu podle Radiožurnálu je, že mezi prvním a druhým rozhodováním soudce Roubalík konstatoval, že se vůči němu Vinkler dopustil křivého obvinění. Tím podle lednového nálezu Ústavního soudu porušil presumpci nevinny.

Ústecký krajský soud ale odmítá zpětně Roubalíka vyloučit a případ vrátit na začátek právě kvůli rozdílným rozhodnutím Ústavního soudu.

(čtk)