Podle ministerstva vnitra nastaly podmínky pro to, aby Itálie osobu převzala zpět a tím nastaly podmínky pro zastavení azylového řízení v ČR Foto: wikipedia

ČAK se zastala právníků z kauzy iráckých migrantů, měli jim slibovat protekci

Česká advokátní komora (ČAK) se postavila za advokáty Vratislava Polku a Jiřího Puchmeltra, kteří podle Organizace pro pomoc uprchlíkům figurovali v případu údajného podvedení dvou iráckých migrantů.

Mluvčí komory Iva Chaloupková dnes uvedla, že stížnost na oba muže byla zamítnuta jako nedůvodná. Podle dřívějších informací médií slíbil tlumočník uprchlíkům za peníze protekci u policie a dobrého právníka.

„Přešetření postupu obou dotyčných advokátů bylo již skončeno a nezávislý kontrolní orgán konstatoval, že se nedopustili porušení zákona o advokacii ani dalších stavovských předpisů. Stížnost byla uzavřena jako nedůvodná. Kárné řízení s nimi probíhat nebude,“ sdělila mluvčí.

Na kauzu libanonského tlumočníka ve službách české policie upozornily v březnu Hospodářské noviny a server Aktuálně.cz. Dva íráčtí uprchlíci uvedli, že na tlumočníka podali trestní oznámení, protože jejich rodiny mu zaplatily tisíce eur za příslib, že budou do dvou týdnů propuštěni z detenčního zařízení. Místo toho ale jeden z nich za mřížemi strávil půl roku a druhého vyhostili zpět do Iráku.

(čtk)