Pavel Blažek přichází na jednání vyšetřovací komise pro vyšetřování reorganizace policie v červenci 2016 Foto: Eva Paseková

Pavel Blažek: Nechápu, proč vláda neodhlasovala pozastavení usnesení Chovance k reorganizaci policie

Výsledky prověřování změn v policii, které vyvolaly i koaliční roztržku mezi ČSSD a hnutím ANO, by měla dát komise sněmovnímu plénu do konce října. Má se zabývat zejména různými podezřeními souvisejícími s postupem policejního prezidia, policistů z protimafiánského útvaru i státních zástupců z olomouckého vrchního státního zastupitelství ohledně reorganizace. „Seznam osob pozvaných na jednání komise se může kdykoliv rozšířit,“ řekl předseda komise Pavel Blažek (ODS) po jednání.

Na schůzi komise bude pozván například nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, státní zástupce Pavel Komár, bývalý šéf ÚOOZ Robert Šlachta, ředitel GIBS Michal Murín, ředitel BIS Jiří Lang, ministr vnitra Milan Chovanec, vicepremiér Andrej Babiš a další. jak jste ty dotyčné vybírali?
Téměř všechny tyto osoby se k reorganizaci veřejně vyjadřovaly a nás bude zajímat, odkud ty informace mají a zda říkají pravdu. Tedy zda pro ta tvrzení mají důkazy, nebo to říkali jen tak do médií a chtěli vzbudit určitou atmosféru. A pokud jde o policisty, tak kdo jiný nám má říci, zda to, co se teď provádí v policii, může její činnost nějak ohrozit.

Zbavíte tedy ty, u kterých to bude potřebné, mlčenlivosti?
Ode dneška se to bude úředně dít. Mluvil jsem jak s panem ministrem vnitra Chovancem, tak s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem a dalšími. Všichni slíbili, že to pošlou obratem. Proto optimisticky sjednávám další jednání komise za 14 dní.

Proč jste nepozval ministra spravedlnosti Roberta Pelikána z ANO, který kvůli reorganizaci mával svou rezignací?
Seznam těch osob může být kdykoliv rozšířen, ale v zásadě ten vládní souboj sehráli pan ministr Babiš s ministrem Chovancem. Pan ministr Pelikán v podstatě vždy citoval nejvyššího státního zástupce a ten bude pozván.

Proč jste pozvali šéfa Bezpečnostní informační služby Jiřího Langa?
Byli jsme svědky dost tvrdého souboje o základní organizační složku tohoto státu a já předpokládám, že BIS to monitorovala a má k tomu nějaké poznatky. My je chceme vědět a udělat si objektivní názor, protože náš názor zatím vyplývá spíše z mediálních sdělení.

Říkal jste, že chcete výsledky vyšetřovací komise prezentovat nejpozději na konci října. K reorganizaci policie ale dojde už prvního srpna. Neměla by se odložit?
To je věcí vlády. Dám vám jednoduchý příklad který nechápu, že vláda ještě nevyužila. když byl takzvaný Vítězný únor, tak ministři většinou odhlasovali pozastavení usnesení ministra vnitra. Tato vláda to neudělala. Ptejte se pánů Babišů a dalších, proč to nenavrhli. Hovoří do médií a vzbuzují vášně, ale nevyužívají své kompetence. Je to jedna z věcí které nechápu a na které se budu ptát

(epa)