Sitauce v polské justici působí i nadále střet s Evropskou unií. Foto: archiv

Polští poslanci přijali nový zákon o ústavním soudu, bez opozice

Sejm, dolní komora polského parlamentu, dnes schválil nový zákon o ústavním soudu navržený vládnoucí stranou Právo a spravedlnost (PiS). Ještě dříve vládní většina odmítla všech 44 opozičních doplňujících návrhů. Ze 411 přítomných poslanců hlasovalo pro přijetí 238, proti bylo 173 zákonodárců, uvedla televize TVN 24.

Hlasování předcházela bouřlivá rozprava, v níž opoziční poslanci obviňovali vládnoucí tábor z cenzury a vykřikovali „Pryč s komunismem!“.

Spor o ústavní soud tím nekončí. Opoziční Občanská platforma ohlásila, že nový zákon okamžitě po schválení v Senátu a podpisu prezidenta Andrzeje Dudy napadne u ústavního soudu. Stejný krok přislíbil i vůdce další velké opoziční strany Ryszard Petru. Vládní tábor podle opozice nerespektuje dělbu moci a nadále se snaží ochromit ústavní soud a ovládnout polskou justici.

Nový zákon podle opozičních kritiků umožní ochromit činnost ústavního soudu ustanoveními, umožňujícími odkládat rozhodování kvůli výhradám části soudců, anebo vyžadováním přítomnosti generálního prokurátora, kterým je v Polsku ministr spravedlnosti. Dává rovněž další pravomoci při jmenování a odvolávání soudců prezidentovi, který vzešel z PiS.

„Obsah (nového) zákona, bohužel, neřeší žádný z podstatných sporů okolo ústavního soudu,“ uvedl opoziční poslanec bývalý ministr spravedlnosti Borys Budka. Podle něj zůstává nevyřešen spor o ústavní soudce, které zvolil předchozí parlament a které odmítá prezident, anebo spor o zveřejňování nálezů ústavního soudu. „PiS má plné právo vládnout a nikdo to nezpochybňuje, ale nemá většinu pro porušování ústavy,“ dodal.

PiS po výrazném vítězství v parlamentních volbách loni v říjnu učinila několik kontroverzních kroků k upevnění moci. Patřila k nim novela zákona o ústavním soudu, jež podle kritiků ochromila nejvyšší justiční orgán v zemi. To vedlo Brusel v lednu k zahájení procedury, která by mohla skončit i přijetím sankcí proti Polsku.

Benátská komise, sdružující evropské experty na ústavní právo, kritizovala konzervativní vládu ve Varšavě za ochromení ústavního soudu zákonem, který sami soudci odmítli jako protiústavní. Avšak vláda odmítla jejich nález zveřejnit v úředním věstníku. Podle kritiků vláda svou snahou ovládnout ústavní soud ohrožuje demokracii a právní stát.

Nyní je vláda PiS pod tlakem, aby změnila pravidla rozhodování ústavního soudu ještě před příletem amerického prezidenta Baracka Obamy na varšavský summit Severoatlantické aliance, který začíná v pátek. Očekává se, že Obama bude hovořit s Dudou právě o pokroku při řešení sporu o ústavní soud, připomněla agentura AP.

(čtk)