Exministr spravedlnosti Pavel Blažek Foto: MSp

Předsedou vyšetřovací komise pro reorganizaci policie se stal Pavel Blažek

Sněmovní vyšetřovací komise k objasnění okolností sporné reorganizace policejních útvarů se poprvé sejde 11. července.Řekl to její předseda Pavel Blažek (ODS), kterého dnes zvolili poslanci. Svědky a aktéry sporu komise vyslechne zřejmě v srpnu. Reforma policie vyvolala v minulých týdnech roztržku mezi vládními stranami, hnutí ANO dokonce hrozilo odchodem z koalice.

Šéf musí jednání vyšetřovací komise svolat písemně. Z jednacího řádu navíc vyplývá, že její členové musí být o svolání vyrozuměni nejméně tři dny předem. „Tak mi nezbývá nic jiného, než ho svolat na 11. července v odpoledních hodinách,“ řekl Blažek.

Blažek při volbě předsedy obdržel 89 ze 163 odevzdaných hlasů, Ondráčka volilo 61 poslanců, oznámil předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO). V předcházejícím prvním kole přitom ani jeden z kandidátů neuspěl.

K výslechům důležitých aktérů sporu se komise podle Blažka zřejmě dostane až v srpnu. Bude navrhovat vyslechnutí státních zástupců, kteří mají o změnách pochybnosti, ministrů vnitra a financí, policejního prezidenta i bývalého šéfa Útvaru na odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachtu, který kvůli sporné reorganizaci odešel do civilu. Z výpovědí možná podle Blažka vyplyne nutnost přizvat ještě další svědky. Ale i tak předseda komise předpokládá, že by se mohl stihnout termín do konce října, do kdy má komise výsledky prověřování odevzdat.

Některé ze svědků také bude potřeba zbavit mlčenlivosti. „To bych nejradši zařídil už v nejbližších dnech. Doufám, že dostanu rychlou odpověď,“ uvedl bývalý ministr spravedlnosti. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), který reformu policie i přes nesouhlas hnutí ANO podepsal, už dříve řekl, že policisty rád mlčenlivosti zbaví.

Sněmovní vyšetřovací komise je sedmičlenná, každá sněmovní strana v ní má jednoho zástupce. Vedle Blažka v ní je Zdeněk Ondráček (KSČM), který se o post předsedy také ucházel, Martin Lank (Úsvit), Richard Dolejš (ČSSD), Bohuslav Chalupa (ANO), Daniel Korte (TOP 09) a Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Komisi zřídila Sněmovna teprve v úterý. Má se zabývat různými podezřeními souvisejícími s postupem policejního prezidia, policistů z protimafiánského útvaru i státních zástupců z olomouckého vrchního státního zastupitelství ohledně reorganizace. Spočívá ve spojení protimafiánského a protikorupčního útvaru pod jedno vedení, platit začne od srpna.

ČSSD stejně jako policejní prezident Tomáš Tuhý tvrdí, že změny zlepší práci policie. Hnutí ANO a další kritici naopak soudí, že účelem plánu je poškodit činnost protimafiánského útvaru. Obávají se také toho, že změny záporně zasáhnou do vyšetřování živých případů.

(čtk)