Dlouhodobým problémem ústeckého soudu je chybějící justiční areál. Krajský soud v Ústí nad Labem leží v záplavovém území. Ministerstvo s jeho výstavbou v investičním plánu nadále počítá Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Vláda posvětila 1,5 miliardy na justiční areál v Ústí nad Labem

Vláda schválila částku kolem 1,5 miliardy na stavbu nového justičního areálu v Ústí nad Labem, o kterou žádalo ministerstvo spravedlnosti. Novinářům to po jednání kabinetu řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO). Areál má vzniknout mezi roky 2019 a 2021. Jedná se o peníze, které zatím resortu chybějí, celkem má výstavba vyjít na více než 1,7 miliardy korun.

„Bod byl projednán a schválen,“ řekl Babiš na tiskové konferenci s tím, že přesnou částku si nevybavuje. Hovořil asi o 1,4 miliardy, ministerstvo žádalo o 1,5 miliardy. „Byl tam vypořádán rozpor ministerstva financí, ale je to samozřejmě rozloženo do několika let,“ uvedl Babiš. O investičním záměru Česká justice již podrobně informovala.

Záměr počítá s tím, že v justičním areálu se bude nacházet:

  • Krajský soud v Ústí nad Labem a Krajské státní zastupitelství v Ústí nad Labem;
  • Okresní soud v Ústí nad Labem a Okresní státní zastupitelství v Ústí nad Labem;
  • Probační a mediační služba, pracoviště Ústí nad Labem;
  • Ministerstvo spravedlnosti ČR;
  • Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, územní pracoviště v Ústí nad Labem.

O stavbě nového justičního areálu pro ústecký soud i státní zastupitelství se mluví od roku 2002. Současná budova, která funguje od roku 1974, potřebám soudu nevyhovuje. Leží v zátopovém území, voda ji opakovaně zaplavila. Nový objekt má podle ministerstva vzniknout ve čtvrti Bukov.

Kvůli nedostatku místa už z budovy krajského soudu odešlo krajské státní zastupitelství a okresní státní zastupitelství. Obě instituce si zatím pronajímají prostory v soukromých budovách v centru města. V nové budově má sídlit krajský a okresní soud se státním zastupitelstvím, Probační a mediační služba, pobočka ministerstva spravedlnosti nebo ústecký Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

(čtk, epa)