Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Foto: archiv

Nejvyšší státní zastupitelství zrušilo obvinění v kauze korupce na železnici

Nejvyšší státní zastupitelství zrušilo trestní stíhání projektantské firmy Sudop, státem řízeného Výzkumného ústavu železničního (VUZ) a jednoho člověka v souvislosti s loňským zadávacím řízením na veřejné zakázky Správy železniční dopravní cesty (SŽDC). Uvedl to dnes server Aktuálně.cz. V případu zůstává obviněno pět lidí a jedna firma, jejichž stížnosti zastupitelství zamítlo.

U kterého z obviněných zastupitelství zrušilo stíhání, není podle serveru jasné.

Podle mluvčího úřadu Petra Malého zrušení stíhání ale neznamená, že by je policie nemohla znovu obvinit, pokud by při vyšetřování našla na nové důkazy.

Případ se týká několika zakázek, které loni zadala Správa železniční dopravní cesty, a protikorupční policie letos na jaře v souvislosti s tím obvinila tři firmy a šest lidí. Státní zástupce Ondřej Trčka tehdy uvedl, že stíhání se týká trestných činů pletichy při zadání veřejné zakázky, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a pokusu o poškození finančních zájmů Evropské unie. Těchto trestných činů se stíhaní měli dopustit spácháním celkem dvou skutků.

Kvůli zakázkám policisté zasahovali v březnu v budově SŽDC v pražské Dlážděné ulici, podle informací ČTK se zajímali o stavební zakázky a vyžádali si materiály ke zhruba deseti výběrovým řízením. Podle informací webů šlo mimo jiné o zakázku na modernizaci trati z Trutnova do Chlumce nad Cidlinou nebo o osmnáctimilionovou zakázku na zpracování strategického materiálu, podle kterého se určí, zda se v Česku vyplatí vysokorychlostní tratě.

Podle Aktuálně.cz policie v kauze obvinila mimo jiné ředitele VUZ Antonína Blažka, obchodního ředitel projektantské společnosti Valbek Lukáše Hruboně, ředitele ústavu pro techniku a rozvoj Petra Kavána, obchodního ředitele Sudopu Petra Lapáčka nebo jeho asistentku Helenu Mazancovou.

Sudop je dodavatelem projektů na opravy a stavby na českých železnicích. Výzkumný ústav železniční je dceřinou firmu Českých drah, která se podílí například na vývoji a testování lokomotiv či vagonů.

(čtk)