Havlín byl pravomocně odsouzen k výkonu trestu odnětí svobody v délce pěti let a tří měsíců Reprofoto: ČT

NS už dostal dovolání Havlína i dalších aktérů korupční kauzy

Nejvyšší soud (NS) v tomto týdnu obdržel dovolání někdejšího soudce Ondřeje Havlína, který si za korupci a ovlivňování případů odpykává pět let a tři měsíce ve vězení. Havlín dovolání podal už v březnu k Okresnímu soudu v Kladně. Postupně pak přibyla ještě čtyři dovolání dalších aktérů kauzy, nyní kladenský soud vše spolu se spisem předal do Brna, vyplývá ze soudních databází.

V kauze figuruje celkem sedm odsouzených. Kdo z nich dovolání podal a kdo se možnosti vzdal, nechtěl mluvčí NS Petr Tomíček upřesnit. NS vyřizuje dovolání v trestních kauzách v průměru za 40 dní. Většinu jich odmítá. Dovolání nemá odkladný účinek ani přímý vliv na výkon trestu.

Havlín byl potrestán za to, že nezákonně ovlivňoval trestní řízení ve prospěch pachatelů, většinou opilých řidičů. Ovlivňování podle obžaloby doprovázela žádost, nabídka či poskytnutí úplatku. Trestnou činnost pomohly rozkrýt odposlechy.

Čtěte také: Soudce Havlín měl být kárně souzen za přípravu vykálení lejna před dveřmi nadřízené

Havlín se při výslechu na policii přiznal ke čtyřem z pěti bodů obžaloby, před soudem však odmítl vypovídat. Mluvil až u odvolacího Krajského soudu v Praze. Vinu nepopíral, přestože proces označil za nezákonný, nespravedlivý a vykonstruovaný policií. „Dojel“ prý na svoje „legrácky, srandičky a řeči“. Havlín v minulosti působil také jako diplomat.

Státnímu zástupci Františku Fialovi justice v téže kauze uložila tři roky a deset měsíců odnětí svobody. Ostatní obžalovaní odešli s podmíněnými tresty. Šlo o tehdejšího advokáta Karla Matějku a advokátního koncipienta Borise Štefla, který je bývalým šéfem policejní inspekce. Podle verdiktu brali peníze za ovlivnění soudce nebo zastavení řízení. Úplatky prý zprostředkovával další odsouzený Ludvík Sýkora.

Havlínův známý Gejza Berky dostal podmínku za to, že falešně přislíbil, že zařídí ovlivnění trestního řízení pro svého známého. Posledním odsouzeným je Jaroslav Kříž, který řídil pod vlivem alkoholu a prostřednictvím Matějky chtěl po Havlínovi, aby zastavil jeho trestní řízení.

(čtk)