Foto: archiv

Poslanci Úsvitu navrhují absolutní svobodu projevu

Poslanci Úsvitu Marek Černoch, Jana Hnyková a Martin Lank navrhují, aby
v čl. 17 Listiny základních práv a svobod v odstavci č. 4 byla doplněna věta. „Parlament nevydá zákon omezující svobodu slova nebo tisku“. Návrh již předložili předsedovi legislativní rady vlády Jiřímu Dienstbierovi (ČSSD).

Strana Úsvit – Národní koalice v úterý podala minulý týden trestní oznámení na ministra pro lidská práva Jiřího Dientsbiera. Podle strany se ministr pokoušel prosadit, aby společnost Facebook umožnila působení „cenzora“ placeného vládou ČR. Ministr obvinění odmítá. Dientbier pak použil v návaznosti na trestní oznámení za omezování svobody slova podané Úsvitem termín „postfašistická strana“. Nyní partaj odpovídá návrhem ústavního zákona, který by zavedl absolutní svobodu slova.

Čtěte také: Svoboda projevu nebo zastrašování? Právní praxe je v Česku nejednotná, kritizuje Dienstbierův resort

V evropských právních řádech je spor mezi koncepcí, kterou lze cum grano salis nazvat jako „absolutní svoboda projevu“, a koncepcí kautelami omezené svobody projevu. Pojem „absolutní“ zde neznamená, že je možné beztrestně říci úplně cokoliv. Základní omezení i absolutní svobody projevu je soukromoprávní, tj. způsobí-li projev škodu (v dikci NOZ „újmu“), musí škůdce poškozenému škodu nahradit. „Důsledkem změny článku 17 odst. 4 Listiny bude opuštění doktríny ESLP, tj. skutečné a bezprostřední nebezpečí, a její nahrazení doktrínou SCOTUS, tj. bezprostřední nezákonné jednání. Podle ESLP je totiž přípustné kriminalisovat takový projev, který trestním právem chráněný statek toliko ohrožuje; nadále to nebude možné, neboť kriminalisováno bude pouze porušení ochrany tohoto statku,“ uvádíposlanci Úsvitu v důvodové zprávě, kterou má Česká justice k dispozici.

Podle poslanců by přijetí zákona znamenalo pozitivní dopad na státní rozpočet a ostatní veřejné rozpočty bude pozitivní, neboť odpadne trestní stíhání většiny verbálních trestných činů.

Jak s návrhem Dienstbier naloží, je už poměrně jasné. „Pro extrémisty všeho druhu je asi těžko snesitelné, že i svoboda slova má své limity, např. nemožnost šířit nenávist proti různě definovaným skupinám osob, a že některé nenávistné projevy jsou i sankcionovány českým trestním právem na základě naší společné evropské historické zkušenosti,“ uvedl již dříve ministr. na svém Facebooku.

(epa)