Předseda výboru Jeroným Tejc a poslankyně Marie Benešová Foto: Eva Paseková

Státní zástupci a soudci budou podávat majetková přiznání, člen vlády nesmí vlastnit média

Státní zástupce a soudci budou muset podávat majetková přiznání. Poslanci odhlasovali pozměňovací návrh Marie Benešové. Sněmovna rovněž souhlasí, aby člen vlády nesměl vlastnit média a firmy, ve kterých má člen vlády 25 procent, nesměly dostávat dotace a zakázky. Návrh nakonec odhlasovali i komunisté.

Nepřehlednost a ztrácení se v hlasování zavládlo v hodinovém hlasovacím maratónu hlasování o takřka padesáti pozměňovacích návrzích novely zákona o střetu zájmů. Zda návrh prošel či nikoli si nakonec nebyli jistí ani sami předkladatelé některých pozměňovacích návrhů. Některým poslancům zjišťovali v nepřehledné situaci padesáti pozměňovacích návrhů, jejichž hlasování bylo často podmíněno výsledkem jiných hlasování, jaký je konečný výsledek jejich návrhu, teprve jejich asistenti.

Podle poslankyně a někdejší ministryně spravedlnosti a nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešové (ČSSD) její návrh, aby soudci a státní zástupci stejně jako ostatní veřejní činitelé předkládali majetková přiznání, zřejmě prošel. Podle jejích slov byla hlasování nečekaných plná zvratů. „Bylo to značně nepřehledné,“ uvedla. Návrh poslankyně Marie Benešové měl od samého začátku velkou podporu.

Ještě před hlasováním o zákonu jako celku si vzali padesátiminutovou přestávku komunisté, a to právě kvůli nečekaným zvratům v hlasování. Některé návrhy, u kterých se čekalo, že budou přijaty, přijaty nebyly a naopak byly přijaty nečekaně návrhy zcela jiné, uvedl předseda jejich klubu Pavel Kováčik s tím, že KSČM se musí poradit, jak přistoupí k celému zákonu. Pavel Kováči nakonec před finálním hlasováním vyjmenoval negativa zákona s tím, že však jde o pokrok v řešení konfliktu zájmů a komunisté ho podpoří. Poslance kritizoval za to, že nakonec hlasovali proti návrhům, které ve výborech odsouhlasili.

Poslanci nakonec podpořili pozměňovací návrh poslance Jana Chvojky (ČSSD), který zakazuje členům vlády vlastnit média a rovněž prošel pozměňovací návrh Martina Plíška (TOP 09), podle kterého by firmy, ve kterých má člen vlády 25 a více procent, nesměly dostávat dotace, veřejné zakázky a investiční pobídky.

Naopak Chvojkův Lex Babiš, tedy zákaz, aby člen vlády ovládal firmu jako je tomu nyní u ministra Andreje Babiše neprošel.

Soudci již dříve vyjádřili názor, že majetková přiznání korupci v justici nezabrání.

(ire)