Foto: archiv

Vídeň má ohlásit konec kultury vítání nelegálních přistěhovalců

Do Vídně svolal na tuto sobotu rakouský kancléř Christian Kern summit hlav států, které jsou dotčeny davy přistěhovalců z Balkánské stezky. O schůzku je mimořádný zájem. Cíl je jasný: politicky ukončit vítací kulturu, píše rakouský tisk. Viktor Orbán chce odsunout více než milión přistěhovalců, kteří přišli do EU nelegálně.

Podle poslední zprávy Frontexu se na Západní balkánské stezce se počet nelegálních přistěhovalců po zavedení ostrahy hranic rapidně snížil. V srpnu bylo odhaleno 1 800 nelegálních přistěhovalců – pouhý zlomek počtu ve srovnání s loňským rokem. Jde zejména o Afghánce, Pákistánce a  Syřany. Jak uvádí Frontex, v září došlo k dalšímu snížení poté, co agentura otevřela pobočku v Bulharsku a v Maďarsku.

Přesto podle oficiálních zdrojů prošlo letos Balkánskou stezkou do střední Evropy 120 000 přistěhovalců ze třetích zemí. Pro Rakousko jde stále o příliš velké množství migrantů. Navíc ze zpráv z Rakouska vplývá, že Rakušané si s takovým množstvím lidí nevědí rady co se týče ubytování, školství, zdravotnictví, zachování veřejného pořádku i společenské soudržnosti. Tento týden vyšlo najevo, že v Rakousku už vznikly paralelní společnosti.
Například starosta města Wiener Neustadt Klaus Schneeberger (Lidová strana Rakouska) ghetizaci svého města, kde existují třídy, ve kterých žádný žák nehovoří německy, zdůvodňuje právě politikou vítačství bez pravidel.

Zavřít hranice pro ilegální migranty

To se má změnit právě na sobotním vídeňském setkání nejvyšších hlav států, kterými přistěhovalci přicházejí do střední Evropy. Inicioval ho rakouský kancléř Christian Kern, který pozval zástupce Řecka, Slovinska, Chorvatska, Srbska. Albánie, Maďarska, Makedonie, Bulharska, Rumunska, Německa a předsedu Evropské komise a prezidenta EU Junkera a Tuska. Zatímco Donald Tusk ve čtvrtek účast potvrdil, Jean – Claude Junker místo sebe vysílá komisaře pro přistěhovalectví Dimitrise Avramopoulouse.

Podle rakouského tisku chce kancléř dosáhnout dohody o úplném uzavření hranic balkánské stezky pro ilegální přistěhovalce, protože mnoho jednotlivých a neprovázaných opatření v různých státech stále umožňuje jejich pronikání dál do Evropy. Západní balkánskou stezkou loni do konce srpna přišlo do Evropy 650 000 lidí, letos za stejnou dobu to bylo 120 000 přistěhovalců. Schůzka by proto měla vést ke „koordinované strategii“ zúčastněných států. Podle slov kancléře je o vrcholný summit mimořádný zájem.

Další vlna přistěhovalců způsobí válku na Balkáně

Dalším účelem schůzky je podle Christiana Kerna možnost vysvětlit strop 37 500 žadatelů o azyl ročně, který Rakousko zavedlo, a dohodnout jeho důsledky. Rakouská vláda totiž přijala prováděcí opatření k dekretu o stavu nouze v případě, že kvóta je naplněna. V takovém případě Rakousko zavře hranice a nepřijme žádného žadatele o azyl s výjimkou matek s dětmi. „K takovému opatření potřebujeme spolupráci sousedů,“ uvedl rakouský kancléř pro Die Kurier. O rakouském dekretu o stavu nouze Česká justice už informovala.

Reakcí na přijetí prováděcích opatření v Rakousku bylo prohlášení předsedy vlády Slovinska Miro Cerara, že Rakousku definitivně zavře hranice –  nejpozději v listopadu – což bude mít dominový efekt. Miro Cerar rovněž vážně varoval, že příští vlna přistěhovalců znamená jistý konflikt na Balkáně.

Přiznejme, že jsme příjemci maďarské politiky

Podle rakouského kancléře Christiana Kerna je však pro všechny balkánské státy „představitelný“ maďarský model. Na kritiku tohoto výroku odpověděl, že „musíme přiznat, že jsme příjemci maďarské politiky“.

Maďarský prezident Viktor Orbán ve čtvrtek uvedl, že z EU je nutné odsunout více než jeden milión ilegálních přistěhovalců. „Všichni, kteří přišli nelegálně, by měli být shromážděni a odvezeni. Ale ne na jiné místo v jiné zemi EU, ale mimo EU,“ uvedl Orbán pro zpravodajský portál Origo.
Podle jeho slov by se za peníze EU a s podporou ozbrojených sil z EU měly vytvořit mimo EU uprchlické tábory, kde by mohli přistěhovalci žádat o azyl do jednotlivých zemí a čekali by tam na vyřízení žádost. „Může to být ostrov nebo část severoafrického pobřeží,“ řekl Viktor Orbán.

Ve čtvrtek však rakouský tisk napsal, že účelem vrcholného summitu k nelegální migraci ve Vídni v sobotu 24. září 2016 by mělo být vytvoření jednotného azylového systému v EU.

Irena Válová