V právním řádu České republiky jsou stovky nepotřebných zákonů Foto: archiv

KS v Brně se brání nařčení ze ztráty spisu: Přílohy byly zřejmě zaměněny, k chybám dochází

Krajský soud v Brně ztratil složky s důkazy Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu v kauze trojice neonacistů z roku 2009, na což se podle televize Prima přišlo letos v září, když obžalovaný Jan V., jenž byl zproštěn obžaloby, chtěl zabavené vrátit. Ve vyjádření pro Českou justici KS v Brně uvedl, že spisy byly pravděpodovbně zaměněny. Podle zastupujícího místopředsedy Aleše Flídra ale nejde o nic nestandardního. „Vzhledem k onomu obrovskému množství je v podstatě krajně nepravděpodobné, aby při manipulaci se spisy nedošlo k nějaké chybě,“ uvedl.

Když se v rámci reportáže reportér Patrik Kaizr snažil pověřenému místopředsedovi KS v Brně Aleši Flídrovi dovolat, neuspěl. Údajně kvůli tomu, že na něj spojovatelky soudu mají zakázáno přepojovat hovory. „Telefonní hovory spojovatelna nepřepíná jenom na mě, jak bylo v reportáži mylně konstatováno, nýbrž na všechny soudce, což je praxe všech soudů,“ uvádí Flídr ve svém blogu na České justici, ve kterém velmi rázně odmítá jakékoliv manipulace se spisy. Celou reportáž Tv Prima najdete zde.

Celé vyjádření Aleše Flídra si přečtěte zde.

Mluvčí soudu Simona Pešková uvedla, že Tv Prima bylo sděleno, že vyjádření soudu bude dodáno s tím, že rozhovor na kameru není daný den v možnostech soudu.

K samotné informaci o ztrátě části spisového materiálu mluvčí uvedla, že materiál obsahoval několik svazků a přílohových krabic. „Existuje vysoká pravděpodobnost, že přílohy byly zaměněny jako příloha k jiné spisové značce a nacházejí se na jiném okresním soudě. V současné době byly osloveny okresní soudy v obvodu Krajského soudu v Brně, zda nebyly mylně  materiály a přílohy zaslány jako součást jiné věci k jinému prvostupňovému soudu,“ uvedla Pešková.

Krajský soud v Brně čelí dlohodobé kritice médií v kauze Shahrama Abdullaha Zadeha a také kvůli způsobu přidělování přísedících. Tento způsob ale soud ohhájil u Ústavního soudu. „Dne 14. 10. 2016 na televizi Prima redaktor Kaizr uvádí, že Krajský soud v Brně se dlouhodobě potýká s vážnými problémy. Jak už jsem jednou uvedl, takový závěr mohou učinit vyšší soudy včetně Ústavního soudu, případně Ministerstvo spravedlnosti ČR, nikoliv právní negramot Patrik Kaizr,“ nebere si servítky Flídr.

Eva Paseková