Pravomocné odsouzení pro soudce znamená, že nesplňuje jednu ze základních podmínek, aby mohl dál vykonávat soudcovskou funkci Reprofoto: ČT

NSS přerušil kárné řízení s chomutovským soudcem Novákem

Nejvyšší správní soud (NSS) přerušil kárné řízení s chomutovským soudcem Ivanem Novákem. Kvůli stejnému skutku, tedy kvůli okolnostem předčasného propuštění podnikatele, totiž Nováka stíhá policie. Sdělila to dnes mluvčí NSS Sylva Dostýlová.

Pokud by trestní řízení skončilo bez postihu, mohl by se NSS teoreticky znovu začít zabývat kárnou žalobou. Podal ji v létě předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem Luboš Dörfl. Připustil tehdy, že jde o procesní opatrnost – není jisté, jak trestní řízení dopadne.

Soudce Novák čelí obvinění, že přijal úplatek od advokáta Josefa Douchy. Kriminalisté tvrdí, že Novák za peníze předčasně propustil z vězení Douchova klienta, podnikatele Tomáše Malinu, jenž si odpykával trest za závažnou hospodářskou kriminalitu.

Novák je stíhán na svobodě. Je dočasně zproštěn výkonu funkce soudce. Hrozí mu až deset let vězení.

U kárného senátu už v minulosti jednou byl – ovšem jako svědek, a to v kauze podmíněného propuštění bývalého senátora ODS a exstarosty Chomutova Alexandra Nováka. Kárné žalobě tehdy čelil státní zástupce Ladislav Kosán, senát mu snížil plat o deset procent na devět měsíců. Na Ivana Nováka, který o podmíněném propuštění svého jmenovce rozhodoval, tehdy ještě nikdo kárnou žalobu nepodal.

(čtk)