Poslanci mění pravidla exekucí Reprofoto: ČT

O lidi s více dluhy by se podle Pelikánova návrhu měl starat jeden exekutor

O lidi, na které je uvaleno více exekucí, by se nově měl starat pouze jeden exekutor. Ministerstvo spravedlnosti to navrhuje v novele exekučního řádu, kterou poslalo do připomínkového řízení. Cílem novely je podle ministra Roberta Pelikána (ANO) snížit náklady, které jdou na vymáhání exekucí.

„Navrhujeme zavést princip jeden dlužník, jeden exekutor,“ uvedl novelu na dnešní tiskové konferenci Pelikán. Podle něj by se tím měla zlepšit nynější situace, kdy se o jednoho dlužníka „stará“ více exekutorů a často dělají stejné úkony. Tím by se měly snížit náklady. O dlužníka se podle Pelikána bude starat exekutor na základě teritoriálního principu, tedy ten, který je k němu nejblíže.

O problému vícečetných exekucí i z pohledu Exekutorské komory čtěte zde.

Novela zákona také podle Pelikána plánuje zastavení starých exekucí, které nemají výsledek a nedaří se vymoci ani náklady. Jde o případy, kdy třeba dlužníci nemají žádný majetek.

Nyní podle Pelikána exekutoři tyto exekuce zastavovat nechtějí, protože jsou závislí na věřitelích. „Vystavovali by se tím konkurenci jiných, kteří by něco takového neudělali, a pro věřitele je výhodné, aby mu exekuce běžela i tehdy, kdy vůbec nic nepřináší a jenom vytváří náklady,“ zdůraznil Pelikán. Novela tak má z možnosti zastavení exekuce udělat pro exekutory povinnost.

Obligatorní procesní slučování exekucí více věřitelů směřujících vůči jednomu dlužníku k rukám jednoho exekutora by podle dřívějších vyjádření Exekutorské komory výrazně zasáhlo do zákonem zaručené volby exekutora, prolomilo by povinnost mlčenlivosti, vedlo by k procesně složitým až neřešitelným situacím a exekuce by to znatelně prodražilo.

Další novinkou v novele je podle Pelikána to, že věřitelé budou muset složit zálohu na náklady exekuce. Bude sloužit k pokrytí nákladů exekuce v případě, kdy se ukáže, že dlužník nemá žádný majetek. „Jednak to umožní zlevnit systém v budoucnu, to znamená snížit náklady exekuce. A zejména by to mělo vytvořit ekonomickou motivaci pro to, aby si věřitel ověřil, zda je vůbec nějaká naděje, že se nějaké peníze z dlužníka dostanou,“ dodal Pelikán.

Exekutorská komora vítá zavedení povinných záloh jako krok správným směrem. Nicméně trvá její výhrada, že zatímco o snížení tarifu rozhodl ministr s platností od ledna příštího roku, osud předložené novely je nejistý, stejně tak jako její případná výsledná podoba. “Výše exekutorského tarifu a chystané změny v exekučním řádu jsou přitom spojené nádoby, a jedno bez druhého postrádá smysl,” sdělil České justici mluvčí EK ČR Petr Vorlíček.

(čtk, epa, sr)