"Musím říct, že v některých stávajících písemnostech jsem se tedy nevyznal ani já coby právník," uvedl ministr Pelikán. Foto: MSp

Pelikán zatím obviněnou soudkyni Červinkovou funkce nezprostil, kárně žaluje jejího šéfa Tripese

Ministerstvo spravedlnosti již k obvinění soudkyně Krajského soudu v Českých Budějovicích obdrželo usnesení o zahájení trestního stíhání. O případném dočasném zproštění funkce ale šéf resortu Robert Pelikán (ANO) zatím nerozhodl. „Příslušné usnesení už máme, zpracováváme ho, návrh na zproštění zatím vydán nebyl,“ řekla České justici mluvčí ministerstva Tereza Schejbalová. Již několik dní před obžalobou ale Pelikán podal na šéfa soudu Milana Tripese Pelikán kárnou žalobu.

Královéhradecká policie zahájila trestní stíhání soudkyně Marie Červinkové za zneužití pravomoci úřední osoby na konci září. „Mohu potvrdit informaci o tom, že mi policejní orgán ve smyslu ust. § 76 odst. 2 zákona o soudech a soudcích oznámil, že bylo zahájeno trestní stíhání soudkyně zdejšího soudu JUDr. Marie Červinkové,“ řekl tehdy České justici předseda soudu Milan Tripes.

Sám Tripes čelí ze strany Pelikána kárné žalobě. Informoval o tom zpravodajský server Seznam.cz. Na insolvenční úsek českobudějovického soudu podle informací serveru nastoupila nová soudkyně a Tripes jí měl přidělit práci. Místo toho, aby vše projednal v soudcovské radě jí však kauzy přidělil příkazem práce. A právě tento postup mu nyní ministr vytýká. S kauzou Via Chem Group ale žaloba souvisí jen okrajově. Pelikán Tripesovi navrhuje půlroční snížení platu.

„Nemám ve zvyku poskytovat jakékoli komentáře k běžícím soudním kauzám – tím více to platí, jedná-li se o mou kauzu vlastní. Čistě v obecné rovině mohu uvést pouze tolik, že s obsahem kárné žaloby nesouhlasím, neboť si nejsem vědom jednání, které by mělo naplňovat znaky kárného provinění,“ uvedl Tripes pro Českou justici.

Obviněná Marie Čevinková je podezřelá, že způsobila vážnou újmu několika účastníkům insolvenčního řízení a zároveň zajistila prospěch akcionáři dlužníka.

Podle informací České justice by měla soudkyně Červinková odejít na konci letošního roku do penze. Pokud by ji Pelikán dočasně zprostil funkce, pobírala by po tuto dobu polovinu svého platu. Dočasné zproštění funkce by znamenalo, že by Červinková o talár přišla do doby, než bude na světě pravomocný verdikt soudu.

Zneužití pravomoci se podle trestního zákoníku dopustí úřední osoba, která „v úmyslu způsobit jinému škodu nebo jinou závažnou újmu anebo opatřit sobě nebo jinému neoprávněný prospěch vykonává svou pravomoc způsobem odporujícím jinému právnímu předpisu“.

(epa)