Probační dům v Ostravě - Koblově. Foto: archiv

I přes obtíže s pilotním projektem mají v Česku vzniknout čtyři probační domy

I přes počáteční neúspěch s pilotním projektem by v Česku by v příštích letech měly postupně vzniknout čtyři probační domy. Pod hlavičkou Probační a mediační služby poskytnou zázemí a pomoc lidem, kteří vězení opustí na podmínku.  Dnes to oznámila ředitelka Probační a mediační služby Andrea Matoušková.

V Ostravě už takové zařízení rok ve zkušebním provozu funguje. Celkem jím prošlo 14 lidí propuštěných z vězení. Právě kvůli nízké odsouzených pilotní projekt končí.  „Implementace programu do stávající praxe a jeho plné využití však naráží na limity současné české praxe a právní úpravy institutu podmíněného propuštění a proto není účelné v další realizaci obdobných programů nyní pokračovat,“ napsala už dříve ve zprávě o projektu ředitelka Služby Andrea Matoušková. 

Nyní ředitelka předpokládá, že otevření probačních domů bude vyžadovat legislativní změny. Vše chce zvládnout v příštím roce. V roce 2018 pak hodlá služba otevřít celkem čtyři taková zařízení. Uvažuje o Ostravě, Brnu, Praze a Plzni. „Toto je ale jen první úvaha. Vše se bude ještě určovat ve spolupráci s ministerstvem spravedlnosti,“ řekla.

Kapacita každého zařízení by měla být 20 míst. Dočasný domov by zde mohli najít lidé, kteří opustí věznici na podmínku, jsou zadlužení, nemají zajištěnou práci ani bydlení. U takových je velké riziko, že znovu spáchají zločin a vrátí se do vězení. „První měsíce pobytu na svobodě se budou moci lépe připravovat v takovémto částečně chráněném prostředí,“ vysvětlila Matoušková.

Náměstek ministra spravedlnosti Vladimír Zimmel projekt podporuje. „Je to cesta, kterou hledáme. Umožní propuštěným lepší start při návratu do společnosti. Také zvýši bezpečnost obyvatel. Protože člověk, který se po propuštění vrátí k trestné činnosti za sebou nechává nejen škodu, ale i oběti,“ uvedl.

Smysl v projektu vidí i jeho přímí účastníci. „Osobně mi to hodně pomohlo. Z vězení jsem se vrátil po devíti letech,“ řekl jeden z klientů ostravského probačního domu. „Člověk se nemusí starat o základní potřeby. Může hledat práci a bydlení. Navíc jsme tady dostali i zázemí pro jednání s úřady,“ řekl další klient.

Pro projekt úředníci Probační a mediační služby našli inspiraci v Norsku. Probační dům by mohl být mezistupněm mezi vězením a absolutní svobodou. Soudy by měly pobyt v nich nařizovat v rámci podmíněného propuštění. Pilotní projekt v Ostravě zajišťovala organizace Nová šance, která dlouhodobě pracuje s lidmi propuštěnými z vězení. Náklady na práci se 14 klienty se pohybovaly okolo 870.000 korun. V budoucnu by ale všichni pracovníci domu měly být zaměstnanci Probační a mediační služby.

(epa, čtk)