České ministerstvo spravedlnosti tendr na náramky v minulosti opakovaně zrušilo Foto: Ministerstvo spravedlnosti

Projekt elektronických náramků pro vězně se zpozdí, oznámilo ministerstvo poslancům

Zástupci Ministerstva spravedlnosti na středečním finančním podvýboru ústavně právního výboru Poslanecké sněmovny podle informací České justice oznámili, že projekt Elektronického monitorovacího systému (EMS), tedy tzv. náramků pro vězně, nabere opět zpoždění. Původně chtěl resort tendr uzavřít do konce roku, nově by podle jeho zástupců veřejná zakázka mohla být uzavřena a dodavatel vybrán v únoru či počátkem března 2017.

Schůze podvýboru se tentokrát zúčastnil ředitel Vězeňské služby Petr Dohnal, náměstci Roberta Pelikána Miroslav Zábranský a Vladimír Zimmel nebo předseda Krajského soudu v Ústí nad Labem Luboš Dörfl. Ten podle informací České justice vyjádřil uspokojení nad harmonogramem prací, které probíhají v rámci přípravy stavby nového justičního paláce v Ústí nad Labem.

O dodání tzv. náramků pro vězně se v soutěžním dialogu uchází šest firem. V průběhu letošního roku došlo mezi ministrstvem a firmami k demonstraci nabízených technologií elektronického monitoringu.  „Zájemci předvedli v prostorách ředitelství Probačbí a mediační služby praktickou demonstraci všech klíčových funkcionalit nabízených technologií na figurantech z řad pracovníků zadavatele,“ uvádí se v materiálech, které resort připravil pro poslance. Následovala také jednání o právních otázkách související s podobou budoucích smluvních závazků mezi zadavatelem a dodavatelem. Poslední kolo výběrového řízení bylo věnováno specifické problematice hardwarových nároků nabízených řešení a nárokům na budoucí vzájemnou součinnost mezi zadavatelem a dodavatelem.

Čtěte také: O stamilionovou zakázku na náramky soutěží O2, T-mobile nebo Eltodo

„V návaznosti na průběh soutěžního dialogu bylo rozhodnuto o tom, že v rámci soutěžního dialogu bude realizována další demonstrace nabízených technologií,“ uvádí Pelikánův resort. Tato demonstrace v rozsahu 4 týdnů je plánována  na období říjen až listopad a jejím cílem je detailnější prověření funkčnosti nabízených technologií. Ministerstvo se chce tuto cestou ujistit, že po uzavření veřejné zakázky nebude v realizační fázi čelit technickým problémům, které by ohrožovaly funkčnost náramků. „S ohledem na rozhodnutí o další demonstraci technologie zadavatel předpokládá mírnou úpravu dosavadního harmonogramu a to tak, že by veřejná zakázka mohla být uzavřena a dodavatel vybrán v únoru či počátkem března 2017,“ dodává ministerstvo v podkladech pro poslance.

Předseda finančího podvýboru Martin Plíšek (TOP 09) vyjádřil na dotaz České justice nad dalším posunutím termínu nespokojenost. „Příští rok jsou volby a při dalším odkládání startu by to mohlo dopadnout jako v minulosti. Navíc na spuštění elektronických náramků navazují záměry v koncepci vězeňství, které tak mohou být ohroženy,“ řekl poslanec.

Poslanec Martin Plíšek ve sněmovně Foto: Facebook
Poslanec Martin Plíšek ve sněmovně Foto: Facebook

V souvislosti s tímto projektem byly doposud čerpány prostředky na úhradu nákladů advokátní kanceláře Rowan Legal za období od února k dnešnímu dni ve výši téměř 900 tisíc korun a od května 2016 jsou čerpány náklady na tabulkové platy pracovníků Ministerstva spravedlnosti, kteří se vedle pracovníků PMS podílejí na přípravě této zakázky a připravují metodickou a organizační stránku EMS.
Jednalo se o 5 pracovníků k srpnu 2017 ze 17 plánovaných zaměstnanců odboru EMS. Nástup zbývajících 12 pracovníků operačního monitorovacího centra EMS je plánován až na období  před zahájením ostrého provozu EMS.

Zařízení má hlídat domácí vězně, uvažuje se i o jeho využití při nahrazení vazby či posílení ochrany obětí trestné činnosti.

Trest domácího vězení lze ukládat od roku 2010, soudci jej však zatím ve větším měřítku nevyužívají. Důvodem může být právě skutečnost, že kontrolu domácích vězňů nezajišťují nepřetržitě elektronické náramky, ale namátkově probační pracovníci. Předchozí snahy náramky vysoutěžit opakovaně selhaly.

Eva Paseková