Foto: archiv

Tripes měl podle kárné žaloby přidělit soudkyni Hrabákové neoprávněně přes 1500 případů

Čeho se týká kárná žaloba, kterou podal ministr spravedlnosti Robert Pelikán na předsedu KS v Českých Budějovicích Milana Tripese? Podle webu Seznam.cz, který má text kárné žaloby k dispozici, jde o 1521 případů, které měl šéf soudu neoprávněně přidělit nové soudkyni Janě Hrabákové.

Údajné pochybení se týká přidělení kauz nové soudkyni příkazem práce namísto toho, aby Tripes vše projednal v soudcovské radě. Předseda soudu Milan Tripes už dříve České justici řekl, že s žalobou nesouhlasí a cítí se být bez viny. „Čistě v obecné rovině mohu uvést pouze tolik, že s obsahem kárné žaloby nesouhlasím, neboť si nejsem vědom jednání, které by mělo naplňovat znaky kárného provinění,“ uvedl předseda.

Soudkyně Hrabáková dostala na stůl velký objem případů poté, co u krajského soudu vznikl další senát na insolvenční úsek. Spor mezi předsedou soudu Tripesem a ministrem Pelikánem se vede o to, jak měly být Hrabákové kauzy přiděleny. Podle ministra to mělo být řádnou změnou rozvrhu práce.

Čtěte také: Pelikán zatím obviněnou soudkyni Červinkovou funkce nezprostil, kárně žaluje jejího šéfa Tripese

Pochybnosti vyvstaly poté, co se jeden z velkého množství případů, které byly Hrabákové přiděleny, dstaly k Vrchnímu soudu v Praze. Podle Seznam.cz. šlo o konkurz na společnost ČOV Český Krumlov. Její zástupci si stěžovali, že jejich kauzu neměla řešit soudkyně Hrabáková, ale jiný soudce. A Vrchní soud dal firmě za pravdu.

Pelikán uvedl, že kárnou žalobou chce také docílit toho, aby se problematika s přidělováním věcí vyjasnila.

Na Nejvyšším správním soudu se žalobou zabývá soudce Karel Šimka, který už dříve uvedl, že ministrovo podání nijak nezmiňuje kauzu Via Chem Group, jež se rovněž týká insolvencí a Krajského soudu v Českých Budějovicích.

(epa)