Foto: archiv

Babiše opouštějí podporovatelé, výjimkami EET ztrácí smysl a zasazuje ránu všem poctivým

Jedna z nejdůležitějších skupin, která od začátku podporovala Babišovu EET, ho definitivně opouští. Zástupci Asociace hotelů a restaurací ČR včera na valné hromadě oznámili, že se budou bránit proti nerovnému zacházení v jednom oboru, opakovaným změnám, výjimce stánkům se stravováním a jakémukoli limitu tržeb, neboť jde o otevření cesty pro obcházení daní. Stačí prokázat, že podnikatel nedosáhne tržby 250 tisíc korun nebo přejít na stánkaření. Babišovo jednání je rána všem poctivým, plyne z prohlášení hoteliérů.

Pod názvem AHR ČR se bude bránit diskriminaci oznámili včera účastníci valné hromady hoteliérů a restauratéru svůj zásadní nesouhlas s počínáním ministra Babiše ohledně EET:„Asociace hotelů a restaurací České republiky zásadně nesouhlasí s opakovanými úpravami a ,výkladem´ již schváleného zákona o elektronické evidenci služeb. Nový návrh ministra Andreje Babiše, aby byly ze zákona o elektronické evidenci tržeb vypuštěny e-shopy, ale především stanovena maximální hranice tržeb 250 tis. Kč, která umožňuje požádat o vyjmutí z povinnosti evidovat, je pro poctivé podnikatele neakceptovatelná. AHR ČR na své Valné hromadě v hotelu Ambassador v Karlových Varech rozhodovala o konkrétních krocích podnikatelů proti diskriminaci, které v této souvislosti čelí,“ uvedli hoteliéři a restauratéři včera v reakci na další Babišem oznámené výjimky z EET.

Prakticky tři dny před spuštěním evidence tržeb a již podruhé, mění Ministerstvo financí podmínky evidence tržeb. Systém, který měl narovnat podmínky na trhu, spíše prohlubuje diskriminaci poctivých podnikatelů. Jakákoli maximální hranice tržeb otevírá další cesty pro obcházení daňových povinností, uvádí se v prohlášení.

Navíc podle Asociace hotelů a restaurací Babišovy návrhy přichází chaoticky těsně před účinností zákona. Podnikatelé opět nevědí, jaké podmínky musí naplnit od prosince tohoto roku. Návrh spíše komplikuje a tím dále oslabuje kontrolu dodržování zákona. „Před měsícem si stejným způsobem vyložilo Ministerstvo financí již schválený zákon tak, že z něj na celý rok budou vyjmuty stánkové prodeje občerstvení. Tedy podnikatelé ve stejném oboru podnikání mají mít rozdílné povinnosti. Tato diskriminace je nepřípustná,“ upozorňují podnikatelé, jak se zákon bez veřejné debaty zcela mění.

Prostě přejdeme na stánkový prodej s nízkou tržbou

Podle Asociace všichni, kteří se budou chtít vyhnout EET, jednoduše zahájí stánkový prodej namísto hostinského podnikání a prokáží, že nedosáhnou na tržbu 250 tisíc korun.

„Podnikatelé, které zastupujeme od počátku, podporovali EET jako nástroj k narovnání podmínek na trhu, které musí být stejné pro všechny. Výjimky, vytvořené výkladem již schváleného zákona, jdou proti všem poctivým podnikatelům. Pokud nebude chtít někdo platit daně, pak udělá vše pro to, aby prokázal, že nedosáhne na stanovenou hranici 250 tis. Kč v tržbách. Pokud se bude chtít vyhnout, alespoň částečně evidenci, pak zahájí i stánkový prodej.“

Výjimku z EET až do výše 250 tisíc tržby aktuálně navrhl ministr financí Andrej Babiš. O tom, že EET nebude do roku 2018 platit pro stánky a bistra „s sebou“ typu prodej pizzy, kebabu nebo grilovaných klobás a vietnamských jídel, rozhodlo Generální finanční ředitelství metodickým pokynem.

Mají si vesnické hospody koupit EET a žádat paušál?

Podnikatelé, kteří spolu s Babišem stáli u zrodu EET, ho nyní po této zkušenosti opouštějí: „Za těchto podmínek ztrácí EET svůj původní smysl a tím i naši podporu. AHR ČR na Valné hromadě v Karlových Varech projednala se svými členy další postup na ochranu podnikatelů. Ministerstvo tvrdí, že se toto opatření nebude týkat například pohostinství, které má spustit evidenci již od prosince. Ve skutečnosti zvláště venkovská pohostinství otevřená omezeně a zaměřená hlavně na prodej piva již dnes do tohoto limitu pravděpodobně spadají. Znamená to, že si mají pořídit pokladny a pak žádat o paušální daň? Není ani jasné, jakým způsobem bude finanční úřad jednotlivé případy, kterých mohou být tisíce, posuzovat. V závěru tato povinnost dopadne opět jen na poctivé podnikatele a bude představovat pouze další administrativní zátěž,“ uzavírá své prohlášení valná hromada zástupců celého jednoho oboru.

Zástupci hotelů a restaurací už svoji podporu jednou stáhli v roce 2015, když zjistili, že nakonec se zákon dotkne pouze jich. „To, co se děje, není normální,“ uvedl tehdy prezident Asociace Václav Stárek, když zjistil, že restaurace a hotelu jsou jedinou obětí zákona o EET.

Irena Válová