Foto: archiv

Kárný senát snížil libereckému soudci Maxovi plat kvůli průtahům, ten slíbil nápravu

Kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS) snížil plat soudci Vladimíru Maxovi z Okresního soudu v Liberci o 30 procent na 18 měsíců. Důvodem byly průtahy téměř ve dvou stovkách spisů v posledních třech letech. Už v minulosti měl Maxa kvůli průtahům srážky z platu. Maxa potíže s průtahy přiznal a sliboval nápravu. Hrozilo mu odvolání z funkce.

Podle kárného senátu by odvolání bylo nepřiměřeně tvrdé a soudce má potenciál, aby změnil svůj styl práce. Senát přihlédl také k tomu, že soudce byl hodnocený jako nekonfliktní a lidsky bezproblémový.

Předsedkyně libereckého soudu Ivana Šoljaková Maxovi vytýkala i dlouhodobě nižší výkonnost a horší organizaci práce oproti kolegům. Vedení soudu se Maxovi snažilo opakovaně pomoci. Dokonce na rok a půl zastavilo přísun nových spisů na jeho oddělení, aby stihl vyřídit starší věci. Maxa má podle ní rezervy v technice, organizaci práce, tempu, ale i kvalitě rozhodnutí.

„Na jednu stranu samozřejmě chápu názor kárného senátu v tom směru, že soudce má za sebou letitou praxi a má životní zkušenosti. Mám ale obavu, při té tendenci, kterou sleduji čtyři roky, co jsem v úřadu, tu prostoru pro zlepšení moc není,“ uvedla Šoljaková.

Maxa dnes u soudu sliboval, že stav napraví. „Za velkou chybu považuji, že jsem nesledoval svoji výkonnost a nesrovnával se s ostatními,“ uvedl. Finanční postih je podle něj lepší variantou. „To opatření je tvrdé, ale pořád lepší než zbavení funkce,“ řekl.

Maxa působí na civilním úseku. Je už v důchodovém věku a pobírá penzi. Funkce soudce zaniká podle zákona koncem roku, v němž dovrší 70 let.

Kárný senát NSS může ukládat za různé prohřešky soudcům důtky, případně jim snížit plat až o 30 procent na dva roky. Krajním řešením je odvolání z funkce soudce, které znamená pro dotyčného konec působení v justici.

Průtahy patří k nejčastějším důvodům kárných žalob. Letos v květnu senát zbavil taláru Jana Bobka z Okresního soudu ve Zlíně. Důvodem byly průtahy při vyhotovování a odeslání 32 vyhlášených rozsudků. Před kárným senátem stál kvůli průtahům opakovaně. Loni kárný senát odvolal soudkyni Jarmilu Hoškovou. Působila na civilním úseku Obvodního soudu pro Prahu 5. Průtahů se dopustila ve třech stovkách kauz.

Rozhodnutí kárného senátu je definitivní, opravným prostředkem je pouze ústavní stížnost, která ale nemá odkladný účinek.

(čtk)