Prezident Miloš Zeman jmenuje nové soudce Archivní foto: Pražský hrad

Přehledně: Seznam 33 nových soudců, které by měl jmenovat prezident Zeman

Vláda dostane na stůl ke schválení 33 jmen nových soudců. Česká justice má dokument k dispozici. Mezi nováčky převažují justiční čekatelé. Soudkyní se stane například bývalá mluvčí Krajského soudu v Praze Zuzana Steinerová nebo advokát Tomáš Rychlý, který půjde na Nejvyšší správní soud.

Kdy ke slavnostnímu jmenování prezidentem Milošem Zemanem na Pražském Hradě dojde, zatím není jasné. Podle informcí České justice by to mělo být v lednu příštího roku. „Všichni kandidáti splňují zákonem stanovené předpoklady pro tuto funkci, souhlasí se svým jmenováním a s přidělením k určitému soudu. Byli vybráni po zhodnocení jejich odborné připravenosti a morálních kvalit,“ uvádí šéf resortu spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) v návrhu pro kabinet s tím, že jejich působení v soudcovských funkcích je zajištěno potřebnými rozpočtovými prostředky.

Seznam nových soudců najdete zde.

Zatímco v minulých etapách nejvíce soudců putovalo do Brna či Ústí, tentokrát chce ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) posílit hlavně ostravské soudy. To ostatně již dříve avizoval. Ministerstvo se totiž obává toho, že v souvislosti s úpadkem OKD napadnou na ostravské soudy stovky žalob, které by mohly mít negativní dopad na plynulost soudního řízení. Ostravský obvod by tak měl získat sedm soudců, stejný počet by měl jít podle vládního materiálu i do obvodu Krajského soudu v Praze, Ústí nad Labem šest a pět soudců získá Brno. To je o jednoho více, než ministr podle informací České justice původně zamýšlel.

Nejvyšší správní soud potřebuje dva nové soudce. Michaela Bejčková, která má doplnit Tomáše Rychlého, ale již soudkyní je. Předseda NSS Josef Baxa jejich navržením reaguje na situaci, kdy během letošního roku skončili či skončí čtyři soudci. Aktuálně má NSS 31 soudců a po plánovaných odchodech a příchodech dvou nových soudců má na tomto počtu i setrvat.

(epa)