Společnost OKD byla největším zaměstnavatelem v moravskoslezském regionu a jedním z největších soukromých zaměstnavatelů v České republice Foto: OKD

Pelikán navrhuje posílit ostravské soudy, kvůli úpadku OKD hrozí jejich zahlcení

V souvislosti s úpadkem těžební společnosti OKD, jehož negativní dopady řeší především ministerstva financí, průmyslu a práce a sociálních věcí, přijímá opatření i Ministerstvo spravedlnosti (MSp). Ostravský krajský soud vyčíslil potřebné navýšení odborného personálu na 41 pracovních míst. Půjde především o vyšší soudní úředníky a asistenty.

Ministerstvo se totiž obává toho, že v souvislosti s úpadkem OKD napadnou na ostravské soudy stovky žalob, které by mohly mít negativní dopad na plynulost soudního řízení. Dosud částečně požadavky KS v Ostravě vyřešil resort z vlastních zdrojů, vládu žádá o navýšení prostředků na 8 nových míst.

„Extrémní zátěží Krajského soudu v Ostravě bude zejména insolvenční řízení OKD, a.s. Přímý dopad insolvenčního řízení společnosti OKD, a.s. se projeví v samotném insolvenčním řízení, protože jde o obrovskou firmu celostátního významu s tisíci zaměstnanců, na které úpadek společnosti dolehne. Ze samotného insolvenčního návrhu jsou patrny velmi komplikované majetkové poměry společnosti a její obrovské dluhy. Již nyní bylo zjištěno, že v tomto řízení byla podána řada procesních návrhů, které je nutno v zákonem stanovené lhůtě vyřizovat.  Insolvenční řízení OKD, a.s. dále vyvolá incidenční spory, které budou velmi složité. Půjde o odpůrčí žaloby o velké částky a aplikaci cizího práva, počet incidenčních sporů k dnešnímu dni je odhadován na 200 věcí,“ argumentuje v materiálu pro vládu, který má Česká justice k dispozici, resort Roberta Pelikána (ANO).

Ministr Robert Pelikán (ANO) Foto: anobudelip.cz
Ministr Robert Pelikán (ANO) Foto: anobudelip.cz

MSp se obává i toho, že přes vládou přijatá či připravovaná opatření v sociální oblasti na pomoc propuštěným zaměstnancům hrozí nárůst návrhů soudům na zrušení oddlužení, „protože mnozí insolvenční dlužníci z propuštěných zaměstnanců OKD, a.s. nebudou zřejmě dále schopni plnit schválené splátkové kalendáře v rámci oddlužení“. Kolika lidí by se tato situace mohla týkat však MSp v materiálu neuvádí.

Proti původnímu návrhu MSp z června tohoto roku, v němž žádalo navýšení rozpočtu resortu o celou částku, což vyvolalo negativní reakci Ministerstva financí, navrhuje nyní MSp pokrýt většinu nákladů vlastními prostředky. Pelikánův resort také odmítl návrh Ministerstva práce a sociálních věcí, aby se spolu s administrativním personálem soudů navýšil i počet soudců KS v Ostravě. MSp je totiž přesvědčeno, že narůst tohoto druhu agendy zvládne administrativní personál soudů a navyšování počtu soudců tak není potřeba.

OKD podala v květnu sama na sebe insolvenční návrh, ve kterém uvedla, že dluží nejméně 650 věřitelům celkem více než 17 miliard korun, své závazky nedokáže splácet a její majetek nemá hodnotu ani sedmi miliard. Přihlásilo se více než 500 věřitelů. V dolech OKD se dál těží uhlí, pracuje tam nyní i s dodavatelskými pracovníky asi 12.000 lidí. Ztráta zaměstnání ale hrozí i dalším tisícům lidí v navazujících profesích.

(epa)