V exekuci jsou statisíce lidí Foto: archiv

Exekutorská komora popáté hledá vedení úřadu v Ostravě, další exekutoři zvažují rezignace

Exekutorská komora opakovaně vypisuje výběrová řízení na vedení několika úřadů. Nejvíce kritická je situace na exekutorských úřadech v Ostravě, Sokolově, Českých Budějovicích nebo ve Zlíně. „Zatímco dříve se do výběrového řízení na obsazení úřadu přihlásili třeba čtyři uchazeči, dnes je situace zřetelně odlišná.“ řekl mluvčí Exekutorské komory Petr Vorlíček České justici s tím, že neobsazených je nyní 22 úřadů.

Zájem o profesi soudního exekutora stále klesá. Do výběrových řízení na uvolněné úřady se hlásí stále méně zájemců a některé úřady se nedaří obsazovat vůbec. Rekordmanem v počtu výběrových řízení je Exekutorský úřad v Ostravě. Zde Exekutorská komora neúspěšně hledá již popáté. Podle Exekutorské komory je na vině zejména společenská atmosféra a také legislativní zásahy ministerstva spravedlnosti. Celá exekutorská profese je dle EK ČR v současnosti ve velké nejistotě. „Snížení exekučního tarifu aplikuje ministr spravedlnosti v době, kdy vlivem zahajování dalších exekucí na neustále se opakující notorické dlužníky rapidně klesá průměrná vymahatelnost pohledávek,“ uvádí Vorlíček. Legislativní změny navíc podle něj ztěžují orientaci v exekučním řízení nejenom jeho účastníkům, ale i exekutorům a exekučním soudům.

Zvýšení počtu rezignací exekutorů po ohlášení plánů ministra spravedlnosti na snížení tarifu je podle Komory odrazem skutečnosti, že řada exekutorských úřadů stojí již nyní ekonomicky na hraně a při  snížení tarifu exekutoři náklady na provoz svých úřadů neunesou a svůj úřad opustí.

Kde se jsou vypsána opakovaná výběrová řízení na vedení exekutorských úřadů?

  • EÚ Ostrava Mgr. Ivo Nedbálek – zánik výkonu 20.10.2015″ 5x
  • EÚ Strakonice JUDr. Emílie Čenovská – zánik výkonu 30.6.2016: 4x
  • EÚ České Budějovice JUDr. Pavel Vyžral – zánik výkonu 31.12.2016: 3x
  • EÚ Sokolov JUDr. Jan Grosam – zánik výkonu 30.11.2016: 2x         
  • EÚ Zlín JUDr. Josef Černý – zánik výkonu 31.12.2016: 2x

„Máme bohužel signály o tom, že řada dalších soudních exekutorů zvažuje podat rezignace. Je však otázka, jak tyto uvolněné úřady obsadit, když zájemců o účast na výběrových řízeních je nedostatek a již nyní máme 22 dlouhodobě neobsazených úřadů,“ řekl České justici mluvčí EK.

Čtěte také: Jednostranné snížení tarifu bez novely exekučního řádu může vést ke korupci, míní Komora

Největší problém tak představuje zajištění kontinuity exekutorských úřadů a exekučních řízení. Z celkového počtu 23 výběrových řízení v letech 2013–2016 se přibližně v polovině případů nepřihlásil nikdo či pouze jeden uchazeč.

Ministerstvo se k situaci nevyjádřilo a pouze odkázalo na Exekutorskou komoru. Šéf resortu justice Robert Pelikán ale už dříve řekl že počítá s tím, že některé exekutorské úřady vlivem změny vyhlášky, která exekutorům snižuje tarif, skončí. „Exekutorských úřadů je skutečně mnoho, efektivnější systém by byl s polovinou z nich. Pokud jich část zanikne, tak to trhu a té službě neublíží, spíše naopak, vymahatelnost práva se mírně zlepší,“ míní ministr.

(epa)