Ministr financí Andrej Babiš při zavádění EET Foto: Facebook

Ministerstvo financí: Srdce systému EET bije, nezkoušejme ho sabotovat a smiřme se s Velkým bratrem

Srdce systému EET bije už dva měsíce bez velkých potíží. Ty, kteří se rozhodli EET ignorovat nebo se mu vysmívat, smích brzy přejde. Velký bratr je tady, ať chceme nebo nechceme, tak se s ním naučme žít. Končí atmosféra postojů „Kdo neokrádá stát, okrádá rodinu“.

Pod takovým hesly se v pondělí 30. ledna 2017 konaly úvodní proslovy ke konferenci ke spuštění druhé fáze elektronické evidence pro maloobchod a velkoobchod od 1. března 2017. Proslovy pronesli místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš, náměstkyně ministerstva financí pro daně a cla Alena Schillerová a prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková.

Konferenční sál vysočanského hotelu Clarion byl opět plný, patnáct minut po začátku akce se přidávaly židle. Potlesk pro ministra financí Andreje Babiše však byl o poznání vlažnější, než při první akci v roce 2016. K dispozici účastníkům byli v předsálí zaměstnanci finanční a celní správy. To proto, že obě instituce mají, co se týče EET, kompetence kontrolní a sankční, byli přítomní upozorněni.

Živnostníci EET, zákazy a regulace vítají

Na první pohled bylo zjevné, že mezi účastníky tentokrát převažují ženy středního věku doplněny o starší muže z různorodých převážně venkovských živností. EET mnozí z nich vítají a množství různých kontrol všeho druhu a sankcí nepovažují za šikanu od státu, ale spíše za kuriózní a nezbytné hlouposti.

Například starší pán podnikající v květinářství a zahradnictví v kuloárech vyprávěl, jak se jeho kolegyně nechává dobrovolně každý rok od České obchodní inspekce pokutovat za to, že nemá na halířové stuhy do květin státem kalibrovaný metr, takže je podezřelá, že zákazníky může okrást o centimetr provázku.
On sám byl přesvědčen, že nový zákon o zákazu prodeje o svátcích pro jeho květinářství neplatí, protože jde o provozovnu menší než 200 metrů. Byl pak velmi překvapen, když k nim přišla kontrola a kontrolor oznámil, že se k obchodu počítají i skleníky a zázemí. Takže musí také zavřít, ale zaměstnanci nemohou být doma, protože se starají o rostliny. S EET souhlasí, rodině se podařilo najít malíře pokojů ochotného vydat doklady za práci až na posedmé.

Ministr Babiš prý oddlužil občany

Prohlášením, že „minulý rok se nám dařilo“, měli jsme přebytek 62 miliard rozpočtu a každý občan byl tedy oddlužen o 6. 620 korun, začal svůj projev ministr financí Andrej Babiš. Co se týče EET, spojil existenci systému s nezvyšováním daní: Ten princip, se kterým jsme přišli, je, že nebudeme zvyšovat daně,“ uvedl ministr a pokračoval: „Pět milionů zaměstnanců platí daně a nikdo se jich na nic neptá a mají to z výplaty pryč. Tak chceme, aby daně platili všichni.“penize

Podle jeho slov nebyla náhoda, že EET bylo nařízeno nejprve restauracím a hotelům. Podle slov  ministra právě v tomto oboru docházelo k masivnímu zatajování tržeb, čehož důkazem byly nízké ceny menu – takové, jakoby neexistovala DPH a další daně. Kdo chtěl konkurovat, musel také přestat platit daně, vyplynulo z popisu resortu, který z poloviny provozovali zločinci.

Podnikatelé litují, že všichni nemohou mít EET

Dokladem je podle ministra financí zjištění finanční správy, která na náhodném vzorku 1600 restaurací a hotelů prokázala, že tržby všech stravovacích a hotelový zařízení vzrostly z 263 milionů korun v roce 2015 na 520 milionů korun v roce 2016. Jde o data finanční správy vyhledaná z roku 2015 z výkazů 4% všech subjektů, zdůraznil Andrej Babiš, jak a kde tato čísla vzala finanční správa.

Podle Andreje Babiše podnikatelé litují, že nemohou mít všichni hned EET, že na některé stát uvalí EET až od roku 2018: „Chodí za námi podnikatelé a diví se, že EET pro ně bude až od roku 2018 a říkají, že mělo být hned, protože konečně dochází k narovnání trhu. Pro ně nikdo dvacet let nic neudělal. Skončí atmosféra hesla Kdo neokrádá stát, okrádá rodinu,“ řekl ministr s odkazem na Švýcarsko, kde by podnikatel neplatící daně byl vyloučen ze společnosti. „Platit daně je normální, pokud chceme jezdit po silnicích, důchodci mají mít důchody, chceme-li bezplatné zdravotnictví a aby učitelé, lékaři a hasiči měli slušné platy,“ zdůraznil ministr.

Smích sabotérů nebude trvat dlouho

Ve stejném duchu navázala náměstkyně ministra pro daně a clo Alena Schillerová, podle níž se normou stalo, že podnikatelé neplatí daně, ale své děti posílají do škol na úkor plátců. Je konec životního stylu „já také musím posílat děti do školy, ale za vaše“. „Srdce systému EET bije už dva měsíce bez velkých potíží,“ oznámila.

Podle její zkušenosti z první vlny se však mezi podnikateli našli tací, kteří myšlenku EET sabotují a rozhodli se, že budou EET ignorovat a vysmívat se. „Nechci se nyní projevovat mocensky, ale říkám, že nebudeme takové jednání tolerovat. Není fér, že jedni platí daně a jiní se smějí! Takový smích nebude trvat dlouho!“ vyslala varování náměstkyně.

Nečekejte výjimky a mějte rádi Velkého bratra

Poté vystoupila prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková, která EET podpořila s tím, že obchod a služby nejsou oborem, kde dochází k masivním podvodům a krácení daní. Za negativní označila politickou debatu, která ohledně EET rozdělila společnost na ty pro a na jiné proti, aniž by bylo diskutováno vážné společenské téma narovnání podmínek. „Budeme i nadále trvat na tom, že odmítáme jakékoli výjimky. Nečekejte, že zrovna vašemu podnikání bude udělena výjimka. To nenastane,“ řekla prezidentka Nováková.

Podle prezidenty Svazu obchodu a cestovního ruchu Marty Novákové je digitalizace současný světový trend. „Bránit se EET je nesmysl,“ uvedla doslova a poté myšlenku rozvedla: Poukazováním na Velkého bratra – on je tady, ať chceme nebo nechceme a my se s ním musíme naučit žít a dokonce ho můžeme mít i trochu rádi,“ uvedla prezidentka Nováková, podle které všechna data mají dnes už operátoři, Svaz dává velké množství dat k dispozici a považuje to za normální. „EET by neměla být chápána jako nástroj ke sledování nás všech,“ řekla Marta Nováková doslova.

Irena Válová