Předseda vlády v demisi Andrej Babiš ještě v roli ministra financí vlády ČSSD, ANO11 a KDU-ČSL při prezentování svého projektu EET ve sněmovně Foto: Facebook

Babiš o EET: Že si podnikatelé najdou cestičky? Naše správa na ně najde pastičky

Pokud chceme v České republice žít rovně, nastavit zemi pozitivně na západ, mít důstojné důchody, dobré zdravotnictví, školství, hasiče i státní správu, potřebujeme Elektronickou evidenci tržeb (EET). Kdo říká opak, podporuje zloděje a šíří opoziční propagandu. Takové bylo poselství Andreje Babiše na konferenci k povinnosti elektronicky evidovat a hlásit on-line státu tržby. Pro restaurace a hotely začíná už 1. prosince 2016.

Hlavní sál pražského Kongresového centra byl nabitý až po galerie u stropu a 1200 návštěvníků netrpělivě očekávalo jedno z posledních velkých vystoupení k EET před spuštěním tohoto experimentu po roce od dnes již legendární společné konference ministerstva financí a Hospodářské komory. Česká justice o akci HK opakovaně informovala.

Poslední velká konference k EET se konala v úterý 25. října 2016, tedy 36 dní od chvíle, kdy restaurace a hotely budou moci podnikat, pouze když o každé přijaté hotovosti pošlou on-line hlášení státu. Její návštěvníky zejména z řad živnostníků a podnikatelů poselství ministra financí Andreje Babiše (ANO11) nezklamalo, což dali najevo silným potleskem.

V Německu zdaňují bez ohledu na příjem

Ministr Babiš v úvodu upozornil, že opozice z ODS a TOP09 vede proti EET soustavnou desinformační kampaň a ministr má omezené prostředky, jak se bránit: „My nemůžeme dělat kampaň, zákon nám to zakazuje,“ uvedl Babiš doslova a znovu zdůraznil, že EET je opatření proti daňovým únikům a k narovnání podnikatelského prostředí. Jestliže ODS a TOP09 tvrdí, že je to proti živnostníkům, tak je ve skutečnosti podle Babiše má za zloděje. „Kdo neměl rodinnou firmu, neví, o čem mluví, na rozdíl od politiků, kteří se živí intrikami,“ řekl Andrej Babiš.

Poté vyjmenoval země tzv. západu, kde v nějaké podobě existuje evidence tržeb prostřednictvím registračních pokladen nebo jiným způsobem: „Německo – dnes přijde německá finančí správa, spočítá židle v restauraci a z toho vypočítá daně, a vůbec je nezajímá, zda jsou tržby,“ uvedl jako příklad Německo.

Pastičky na ty, kteří se pokusí vyhnout

Jsme napadáni, že zavádíme EET postupně, ale museli jsme se přizpůsobit koalici, vysvětlil Babiš další diskutovaný fakt, totiž že od 1. prosince dopadne povinnost hlásit tržby pouze na stravovací a  ubytovací služby. Následovat bude od 1. března 2017 maloobchod a velkoobchod, od 1. března. 2018 ostatní služby – například svobodná povolání, doprava a zemědělství a od 1. června 2018 vybraná řemesla a výrobní činnosti, a to přesto, že podle statistik dochází k největším daňovým únikům ve stavebnictví. Vše o tom, koho a od kdy se EET týká lze dohledat na oficiálním webu ministerstva financí www.etrzby.cz .

Proč bude experiment vyzkoušen v první fázi na restauracích, vysvětlila už dříve někdejší náměstkyně ministra financi Simona Hornochová: Protože je jich málo a dobře se proto budou kontrolovat.

Andrej Babiš navštívil centrum SAPA Foto: ANO
Andrej Babiš navštívil centrum SAPA Foto: ANO

Na nerovnost podnikatelů a firem, pro které zákon platí nebo neplatí upozornila dříve  i senátorka a bývalá soudkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová.

Jak dále Andrej Babiš ve svém projevu uvedl, už nyní se hledají cesty, je EET obejít. „Už jsem četl o točení piva do kelímků, skloňuje se kouzelné tlačítko…Slyším, že naši podnikatelé si najdou cestičky. Naše správa na ně najde pastičky,“ varoval Andrej Babiš před pokusy vyhnout se nové povinnosti. „Nechápu informaci, že se budou zavírat horské boudy. Je to nesmysl,“ řekl v reakci na reportáž o bistru v horské boudě, které nevydělává, a proto raději zavře, než aby pro neziskovou činnost zavádělo EET. „EET nikoho nezruinuje,“ oponoval Babiš. „Četli jsme příběh, jak majitel bude muset zdražit o 20%. Je to propaganda!“ řekl. O krácení daní, které se rozrůstá jako metastázy už dříve v souvislosti s českými podnikateli hovořil generální ředitel finanční správy Martin Janeček.

Pokud se má dále žít z daní, musí je stát vymáhat

Podle jeho dalších slov pokud chceme nastavit naši zemi pozitivně na západ, pokud chceme žít v zemi, kde je bezplatné zdravotnictví, funguje školství, jsou zaplacení hasiči a důchodci mají důstojné důchody, potřebujeme EET. „My tady máme pět milionů zaměstnanců a těch se nikdo neptá, zda chtějí nebo nechtějí platit daně,“ upozornil Babiš.

Ministři po jednání kabinetu Foto: vlada.cz
Ministři po jednání kabinetu Foto: vlada.cz

Jak dále vyplynulo z jeho slov, proti EET protestovaly samosprávy, jenže si ty si neuvědomují, že žijí z vybraných daní: „My všichni žijeme z daní a z evropských peněz,“ varoval Andrej Babiš. „Pokud tady chceme všichni žít rovně, potřebujeme EET,“ upozornil Babiš, že pokud tyto skupiny mají nadále žít z daní a z evropských peněz, musí je stát tvrdě a důsledně od poplatníků vybírat. Za své vystoupení  sklidil od přítomných potlesk.

Faktem, že stát potřebuje od lidí stále víc a víc peněz do rozpočtu, argumentoval Babiš už v poslanecké sněmovně při projednávání tohoto opatření.

Zaveďte už prosím EET!

Slova ministra financí pak doplnila náměstkyně ministra financí pro daně a cla Alena Schillerová, která uvedla, že EET je „v dějinách nebývalý projekt, který je přelomový“. Také ona si stěžovala, že prostor v tisku dostávají zejména kritici EET a citovala dopis pekaře z Plzně: „Zaveďte už prosím EET, já nejsem schopen konkurovat cenami podvodníkům“.

Také zástupce spolupořadatele předseda Asociace malých podnikatelů Karel Havlíček volal po zavedení EET a uvedl příklady, kdy podnikatelé nejprve vzdorovali, ale pak zjistili, že opatření je blahodárné: elektronizace bankovnictvím účetnictví, bojkot čteček lékárníky nebo odmítání vysokých škol psát známky v elektronické podobě. Podle něho přichází digitalizace ekonomiky, zejména z Německa a nikdo neunikne. „Elektronizace má smysl,“ řekl.

Irena Válová