Nejvyšší soud vedla i Eliška Wagnerová Foto: Eva Paseková

Wagnerová: Nerovnost v zákonu o EET je protiústavní

Senát dnes podle očekávání schválil zavedení elektronické evidence tržeb (EET). Vláda si od ní slibuje omezení daňových úniků a až 18 miliard korun do státní pokladny. Podle pravicové opozice, která chce zákon napadnout u Ústavního soudu, návrh zlikviduje řadu drobných živnostníků.

„Elektronická evidence tržeb je posledním kamenem v mozaice opatření proti daňovým únikům, se kterým ve funkčním období současné vlády přichází ministerstvo financí,“ řekl senátorům ministr financí Andrej Babiš (ANO). Zástupci ČSSD jej ale vyzývali k přípravě dalších opatření, která by například omezila odvody zisků firem podnikajících v Česku do daňových rájů.

Babiš také uvedl, že EET přinese malým podnikatelům ochranu před nekalou konkurencí. „To je totiž smysl elektronické evidence tržeb. Není to projekt likvidací malého a středního podnikání, jak se zarputile snaží tvrdit některé opoziční strany,“ uvedl ministr.

Právě na to poukazoval senátor Ivo Valenta (za Stranu soukromníků), podle něhož kvůli EET skončí s podnikáním desítky tisíc lidí. „Vadná není jenom samotná myšlenka zavedení kontrolního mechanismu EET, kdy si nástroj kontroly musí na vlastní náklady pořizovat sami kontrolovaní,“ prohlásil. Zákon je podle Valenty namířen proti živnostníkům, kteří se ale na daňových únicích podílejí necelou desetinou, a velké daňové úniky neřeší.

Likvidační by podle zástupců ODS byla pro živnostníky až půlmilionová pokuta za porušení zákona, byť i neúmyslné. Zákon umožňuje i uzavření provozovny, ale pro finanční úřady s žádnou sankcí za nesplnění jejich povinností nepočítá, upozornil místopředseda ODS Miloš Vystrčil.

Bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerová (za SZ) poukázala na to, že se zákon nemá vztahovat například na banky, pojišťovny nebo stavební spořitelny. Podle ní je tato nerovnost ústavně nekonformní. Zástupci vládních stran naopak potřebnost EET zdůvodňovali tím, že přinese narovnání podnikatelského prostředí v České republice.

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) uvedl, že zákon o EET je zpracovaný slušně a není v něm potřeba něco zásadního přepracovat. Pokud by v zákoně bylo třeba něco opravit, upozorní na to podle Štěcha Ústavní soud, u kterého chce pravice normu po jejím schválení napadnout.

(čtk, epa)