„Když někomu doměříme daň, vnímá to dotyčný jako újmu a činnost zintenzívní, aby peníze dostal zpět. Rozrůstá se to jako metastáze,“ řekl Martin Janeček. Reprofoto ČT

Martin Janeček: Krácení tržeb se rozrůstá jako metastáze, stát potřebuje EET

Podnikatelé skrývají před finanční správou důkazy o příjmech. Stanovení daně pomůckami? Řízení o trafice trvá měsíce dokazování a je složité jak řízení o řetězovém podvodu. Nepřiznávání tržeb se rozrůstá jako metastáze. Buď bude každý druhý občan kontrolor finanční správy nebo rezignujeme nebo nalezneme řešení, uvedl tento týden na akci Pražského právnického podzimu k elektronické evidenci tržeb generální ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček.

Na časté námitky proti EET, že stát má dostatek nástrojů, může každého podezřelého podnikatele zkontrolovat a všechna potřebná data od podnikatelů už vybírá, popsal generální ředitel Generálního finančního ředitelství Martin Janeček, jak je proces kontroly zdlouhavý a často nikam nevede. „Když finanční správa vede řízení, jaká má být stanovena daň, často nemáme důkazní prostředky. Jsou před námi skrývány důkazy, že existoval nějaký příjem. Po výzvě k předložení účetnictví toto účetnictví mizí a dostaneme protokol od policie, že bylo dotyčnému ukradeno,“ uvedl Martin Janeček.

„V rámci kritiky elektronické evidence tržeb je nám předhazováno, že daň můžeme stanovit pomocí pomůcek. Ale u restaurace nebo trafiky musíme složitě stanovit řadu jejich činností, zohlednit všechny aspekty činnosti a právně je argumentovat, takže je toto řízení nakonec složité jako u řetězového podvodu,“ řekl Martin Janeček doslova. „Vést řízení o trafice nebo restauraci trvá měsíce dokazování a vyvracení. Zavedením elektronické evidence tržeb beznadějnost zmizí,“ řekl vysvětlil.

Elektronickou evidenci tržeb podnikatelů on-line chce ministerstvo financí zavést jako nástroj proti nepřiznávání tržeb, a proto neplacení správné výše daní státu. Podle generálního ředitele Generálního finančního ředitelství Martina Janečka tento problém reálně existuje a podezření na krácení tržeb je velká četnost.

„Když někomu doměříme daň, vnímá to dotyčný jako újmu a činnost zintenzívní, aby peníze dostal zpět. Rozrůstá se to jako metastáze,“ řekl dále Martin Janeček. Podle jeho slov elektronické sledování tržeb podnikatelů on-line například zabrání, aby podnikatelé házeli celý rok faktury do krabice a v této krabici se v březnu, když mají odvést daň začali hrabat a přemýšlet, které účty z ní vyhodí a co přiznají. To už nebude možné.

Jak dále uvedl, kdyby finanční správa vyslala na kontroly 3000 kontrolorů, tak to bude 10 000 kontrol, ale nálezy jsou menší, činí od dvou set do tří set tisíc. Celkově je však částka zkrácených tržeb mnohem vyšší: „Podle Českého statistického úřadu je zde krácení tržeb ve výši 160 miliard,“ zopakoval Martin Janeček.

Martin Janeček vystoupil v diskusi Právní aspekty elektronické evidence tržeb spolu se Simonou Hornochovou, která jeho slova potvrdila: „Finanční správa potřebuje data, aby mohla fungovat. Pokud bych jako daňový poradce měla říci, jaká daň má být zaplacena, musím se dostat až na dřeň. Stát není chytřejší. Data potřebujeme pro analyticko práci,“ řekla. „Nepřiznávání tržeb jde všemi sektory,“ uvedla.

Podle jejích slov finanční správa sází právě proto na budoucí modelování a analytiku z dat o tržbách získaných on-line od podnikatelů proto, aby metodicky zjistila, jaké tržby mají být v jednotlivých segmentech vykazovány. Pokud analýzou stanovené tržby podnikatel nevykáže, bude to důvod k zásahu.

O příspěvku Simony Hornochové Česká justice již informovala.

„Buď bude každý druhý občan ČR kontrolorem finanční zprávy nebo rezignujeme nebo najdeme řešení,“ uzavřel své vystoupení generální ředitel Generálního ředitelství Martin Janeček v rámci Pražského právnického podzimu.

Irena Válová